2024. április 19., péntek

Öt utca kap új közvilágítást Óbecsén

A közvilágítás izzócseréje akár 80 százalékos energiamegtakarítást is hozhat (Fotó: Fehér Rózsa)

A közvilágítás izzócseréje akár 80 százalékos energiamegtakarítást is hozhat (Fotó: Fehér Rózsa)

Dragan Kovačev gazdasággal és vállalkozásokkal megbízott óbecsei tanácstag a héten írta alá azt a szerződést, amelynek köszönhetően a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság 6,3 millió dinárt biztosít az óbecsei önkormányzatnak egy energiahatékonysági projektumra.

Az igazgatóság pályázatán Óbecse egy olyan tervvel szerepelt, amelynek a célja a Hajduk Veljko, az Uroš Predić, a Svetozar Miletić, a Svetozar Marković és a Zmaj Jovan utcákban lévő nátriumizzók energiatakarékos LED-izzókra való cseréje. A projektum összértéke 7,3 millió dinár, amiből egymillió dinár az óbecsei Építésügyi Igazgatóság költségvetését terheli.

Goran Matić igazgató elmondta: az említett utcákban összesen 162 izzót cserélnek ki, ezzel pedig évente 80 százalékos energiamegtakarítással kalkulálnak a szakemberek, de az energiafelhasználás mellett a remények szerint sokkal kevesebbet kell majd költeni a karbantartásra is.

A Nagyberuházási Igazgatóság összesen csaknem 60 millió dináros vissza nem térítendő támogatást osztott ki olyan óbecsei, szabadkai, magyarcsernyei, verseci, törökkanizsai, szenttamási, magyarkanizsai és ópávai projektumokra, amelyek célja a köztulajdonban lévő objektumok hőtechnológiai installációinak és berendezéseinek, valamint hőszigetelésének rekonstrukciója, adaptációja és szanálása. Köztulajdonban lévő, megújuló energiaforrást felhasználó berendezések kiépítésére 24,3 millió dinárt osztottak ki, míg a közvilágítás rekonstrukciójára és szanálására összesen 35 millió dinárról kötöttek szerződést a nyertes önkormányzatokkal.