2024. április 24., szerda

Újabb körforgalmi csomópont Moholon

A faluban egy hónapon belül befejeződik a földes utcák aszfaltozása
Az utóbbi években 10 kilométernyi műút épült Moholon

Az utóbbi években 10 kilométernyi műút épült Moholon

Ada község önkormányzata az elmúlt években megkezdte Moholon a földes utcák aszfaltozását a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság és a moholi helyi közösség támogatásával. A beruházás során huszon-egynéhány utcában épül vagy épült új aszfaltút rövidebb-hosszabb szakaszon. Bilicki Zoltán adai polgármester a napokban avatta föl az új úttestet a Tóth Elek utcában, ahol elmondta, hogy a beruházás 65 millió dinárba került, és hamarosan lezárul.

– Körülbelül egy hónapon belül készen lesz minden utca, vagyis Moholon ezután minden utca ki lesz aszfaltozva, illetve betonozva. Két utcaszakasz lesz még aszfaltozva, ennek a teljes hossza 300 méter, illetve két helyszínen mintegy 500 méteres szakaszt fogunk zúzott kővel lefedni – magyarázta Bilicki Zoltán. – Nagy könnyítést jelentett, hogy időközben a tartományi kormány úgy döntött, hogy részt vállal a projektum a finanszírozásában 25 millió dinárral. Ebből a tartomány 24,6 millió dinárt már kifizetett. Szintén nagy könnyítés volt számunkra, hogy a moholi helyi közösség az utóbbi 6–8 hónapban részt vállalt a beruházásban, amihez 3 millió dinárral járultak hozzá. A fennmaradt összeget Ada község önkormányzata biztosította. Eddig minden számlát kifizettünk, még várjuk az utolsó számlát, amelynek összege megközelítőleg 8 millió dinár, és valószínűleg az utolsó útszakasz kiaszfaltozása után lesz kiállítva. Eddig körülbelül 57 millió dinárt fizettünk ki a helyi közösségi és tartományi támogatással együtt. A projektum Moholon 27-28 utcát érint. A 2,5 kilométernyi kerülőúttal együtt 10 kilométer hosszúságú földes út lett kiaszfaltozva a faluban. A kerülő út külön projektum a már megépült két körforgalmi csomóponttal együtt. Ennek a beruházásnak az értéke megközelítőleg 185 millió dinár, ami szintén 1-2 millió dinár híján már ki van fizetve. Ez szintén közös projektum volt a tartománnyal, amely 150 millió dinárral járult hozzá, az önkormányzat pedig 35 millióval – nyilatkozta a polgármester.

Bilicki Zoltán bejelentette, hogy a tervek szerint július végén megkezdik az újabb körforgalmi csomópont építését Mohol északi részén, mégpedig az Ivan Milutinović, a Temető, a Jugoszláv Néphadsereg és az Adai út kereszteződésében – közismertebb nevén a Régi és az Új út találkozásánál. A polgármester megjegyezte, hogy a munkálatok megkezdésétől számított 2 hónapon belül elkészül, és átadják a közúti forgalomnak a körforgalmi csomópontot. A munkálatok forgalmas útszakaszt érintenek, de az autósoknak és a teherautósoknak forgalomelterelésre vagy útlezárásra nem kell számítaniuk, legfeljebb forgalomszabályozásra.