2024. április 25., csütörtök

Hárommillióért három év

Végtelennek tűnik Silvio Berlusconi bírósági vesszőfutása

Abszurdnak tartja az ellene meghozott legutóbbi bírósági ítéletet Silvio Berlusconi. A Forza Italia (FI) jobbközép párt elnöke, többszörös olasz exkormányfő a politikai üldöztetés részének tartja az igazságszolgáltatás szerdai döntését, amelyben – első fokon, tehát nem jogerősen – vesztegetés miatt három év börtönbüntetést szabtak ki rá.

A bíróság szerint Berlusconi 2006 és 2008 között hárommillió euróval „megkente” Sergio De Gregoriót, a parlament felsőházának a tagját (szenátorát). Az akció célja a Romano Prodi vezette kormány megbuktatása volt, ami végül sikerült is. A lefizetett De Gregorio 2008-ban hátat fordított a kormányt támogató pártjának, és csatlakozott az ellenzékben politizáló Berlusconiékhoz. A balközép Prodi-kabinet emiatt elvesztette parlamenti többségét és megbukott. A történtek miatt 2008-ban előrehozott választást kellett tartani, amelyet Berlusconi pártja nyert meg egy jobboldali koalíció élén.

Az ügyben perbe fogták Valter Lavitolát is, aki Berlusconi „ajándékát”, vagyis az eurómilliókat De Gregoriónak átadta. Ezért a nápolyi bíróság Lavitolát is három év börtönnel sújtotta. De Gregorio vádalkut kötött, így ő egy év nyolc hónap felfüggesztett büntetéssel megúszta.

A per folytatása másodfokon értelmetlennek tűnik, hiszen az ügy novemberben elévül. A jelek szerint a 78 éves Berlusconi felelősségre vonása ezúttal is elmarad, ahogyan az elmúlt években ez – egy esettől eltekintve – már megszokottá vált.

Legutóbb márciusban úszta meg a felelősségre vonást. Akkor a bunga-bunga szexpartikként elhíresült ügyben a legfelsőbb bíróság mentette fel (végleg) jogerős ítéletben. Az ügyészség azzal vádolta, hogy a milánói villájában orgiákat rendezett, amelyek során szexuális szolgáltatásokért fizetett egy kiskorú prostituáltnak (Szívtipró Rubynak), és befolyásával visszaélve megpróbálta a rendőrségen eltussolni a lány egyik lopási ügyét.

A derűlátók és ellenségei abban bíznak, hogy valamelyik bíróságnak végre megint sikerül jogerősen elmarasztalni, az év hátra levő részében ugyanis legalább fél tucat ügyben várható másod- vagy harmadfokú ítélet vele szemben. Az FI-elnököt két perben szintén nők prostitúcióra kényszerítésével, korrupcióval és tanúk lefizetésével vádolják.

Berlusconit eddig egyszer ítélték el jogerősen: 2013 augusztusában adócsalásért négy évre, de korára való tekintettel a verdiktet később egy évre és közhasznú munkavégzésre változtatták. A tavaly májusban megkezdett büntetését – amelyet jó magaviseletéért két hónappal lerövidítettek – a milánói villájától félórányi autózásra található Cesano Boscone város szociális intézményben (idősek otthonában) töltötte le.