2024. március 29., péntek

Naponta 1000 migráns érkezik Szerbiába

Schodder: Ki kell dolgozni a menekültekkel kapcsolatos stratégiát

Naponta átlagosan ezer észak-afrikai és közel-keleti migráns lép be Szerbia területére, ezért az Európai Uniónak késlekedés nélkül ki kell dolgoznia a tervet, amellyel stratégiai módon megoldható a menekültkérdés, mondta Hans Friedrich Schodder, az UNHCR szerbiai irodájának vezetője. Mint megjegyezte, az UNHCR megkezdte az egyeztetést az Európai Bizottsággal, és kidolgozás alatt van már az ezzel foglalkozó stratégiai. Kiemelte, hogy Szerbia, valamint az összes uniós tagország nem a migránsok problémájával küzd, hanem a háborús övezetekből menekülő menedékkérők problémájával. Schodder megdicsérte azokat a szerbiai intézményeket, amelyek segítséget nyújtanak a menekülteknek, és megjegyezte, hogy a nemzetközi előírásokat minden ország köteles betartani, ezért pedig humanitárius segélyt is kötelező nyújtania a menekülteknek. Az UNHCR szerbiai irodájának vezetője újból nemtetszésének adott hangot Magyarország azon szándékával szemben, hogy kerítést épít a szerb–magyar határra, amit méltatlannak nevezett egy XXI. századi országhoz.

– Azok az országok, amelyek erőszakkal fordítanák vissza a menekülteket, nem fogják megakadályozni őket abban, hogy a területükre lépjenek, ezenkívül pedig nemzetközi kötelességeiknek is eleget kellene tenniük – mondta Schodder.

Újságírói kérdésre, hogy Magyarország szankcionálható-e a menekültek erőszakos visszafordítása miatt, az irodavezető azt válaszolta, hogy egyedül csak úgy lehetséges, ha az Emberi Jogok Európai Bíróságán eljárást indítanak az ország ellen.

Aleksandar Vulin munkaügyi és szociális védelmi miniszter szerint népvándorlás történik, a jobb élet reményében ugyanis egész nemzetek hagyják el országaikat. Adatai szerint június 1-je és 21-e között a szerbiai hatóságok több mint 8 ezer menekültet regisztráltak, és ebből csak 3276 érkezett Preševóba és Bujanovacba.

– Megnőtt a kiskorú menedékkérők száma is. Ugyan hogyan juthat át számos határon keresztül egyedül egy kiskorú menekült, úgy, hogy csak Szerbiában veszik észre, és gondoskodnak róla – vetette fel a miniszter.

Szavai szerint a fent említett időszakban a kiadatási megállapodás alapján Magyarország 1875 menekültet küldött vissza Szerbiába, Szerbia Macedóniába azonban egyetlen egyet sem.

– Megfelelően el lesz látva minden egyes menekült, senki sem szenved szállásban, élelemben vagy orvosi ellátásban hiányt – jelentette be Vulin, arra azonban nem tudott válaszolni, hogy Szerbia mennyi menekültet tud ellátni, és mennyi pénzre van még szüksége, hogy ellása őket.

A miniszter szerint Szerbia kettős, egymással ellentétes nyomásgyakorlásnak van kitéve, egyrészt segítenie kell a menekülteknek, másrészt pedig meg kell akadályoznia, hogy elhagyják az országot. Végezetül megjegyezte, hogy a migráció nem fog a nyáron megállni, hanem még a télen is folytatódik majd, ezért Szerbia minden lehetséges segítséget örömmel fogad, és támogatja a menekültkérdés megoldására vonatkozó terv, valamint stratégia közös kidolgozását.