2024. április 23., kedd

Mi legyen a (szárazon maradt) híddal?

Harminc éve annak, hogy – a Béga folyó elterelése után – szárazon maradt a Kisamerika lakótelepet a város központjával összekötő függőhíd. A mindenkori vezetőség mindmáig nem döntött a (hasznavehetetlenné vált) létesítmény sorsáról. A téma újra időszerűvé vált, miután közvitára bocsátották a város egyik legrégibb lakótelepének részletes területrendezési tervét.
A polgárok a legtöbb kifogást a spirituszgyár épületének a lebontására, a zöldövezetek hiányára és a tervezett parkolóhelyek és a tömbházak építésére tették. Azt is kifogásolják, hogy a tervezett építkezések után várhatólag megnövekszik a forgalom a város egyik legcsöndesebbnek számító részében.

A lebontására sincs pénz (Fotó: Kecskés István)

A lebontására sincs pénz (Fotó: Kecskés István)

A legtöbb kérdést azonban mégis a szárazon maradt híd további sorsával kapcsolatban tették fel. Mert ebben a pillanatban senki sem mondta ki egyértelműen, hogy mi legyen a létesítménnyel, amely a város egyik szimbólumává vált. Annyi biztos, hogy közterületté lett nyilvánítva a létesítmény, de a terület urbanisztikai tervének a kidolgozása még várat magára.

Hogy mi lesz a sorsa, azt most csak találgatni lehet. Három megoldás lehet: vagy lebontják, vagy felújítják, vagy pedig konzerválják. Korábban olyan javaslat is elhangzott, hogy helyezzék át a Dijamant olajgyárhoz, ahol a közelmúltig kompon közlekedtek a közelben lakók. Erről azonban lemondtak, mert kiderült, hogy többe kerülne a művelet, mint egy (hasonló) új híd megépítése.

A jobb sorsra érdemes gyaloghidat 1962-ben emelték, az akkor még arra folyó Bégán. Aztán 1985-ben, a folyókanyar lerövidítésekor, a tervezők megfeledkeztek a folyót átívelő függőhídról. A folyómeder helyére ugyanis úgy tervezték meg a mesterséges tavakat, hogy a híd szárazon maradt.
Néhány évvel ezelőtt a szakemberek megállapították, hogy a híd nem biztonságos. Ekkor lehegesztették a feljárókat. Ez azonban nem akadályozza meg a fiatalokat abban, hogy felmásszanak rá. Közben, ismeretlen személyek a korlát egyes részeit elvitték.
Mindenesetre a híd egy ideig még Nagybecskerek egyik szimbóluma marad. Hogy meddig, az attól függ, hogy a közvita után majd milyen javaslatot tesz az illetékes bizottság.