2024. április 25., csütörtök
LABDARÚGÁS – EURÓPA-LIGA

A MTK-nak a döntetlen is jó, a Vojvodinának csak a győzelem

Ma rendezik meg az Európa-ligában az első selejtezőkör visszavágóinak többségét, azon párharcok közül pedig mindegyiket, amelyekben magyar vagy szerb csapat is érdekelt. A két bajnokság egy-egy képviselője, az újvidéki Vojvodina és a budapesti MTK épp egymással csap össze a Karađorđe Stadionban a magyar fővárosban múlt héten játszott 0:0 után, a Ferencváros a Hollandiában elért 1:1 után zárt kapuk mögött fogadja a Go Ahead Eaglest, a Debrecen háromgólos előny birtokában utazik Nikšićbe, a Crvena zvezda kétgólos hátrányt próbál ledolgozni a kazah Almatiban, a Čukarički 1:0-s idegenbeli győzelemmel a birtokában látja vendégül a szlovén Domžalét.

Természetesen mindegyik csapatnál fogadkoznak, hogy mindent megtesznek a továbbjutásért, és erre a Debrecennek, a Fradinak, a Čukaričkinek és az MTK-nak elég jó esélye mutatkozik. A Lokinak a hazai 3:0 után idegenben úgy is illene kiharcolnia a továbbjutást, hogy Kondás Elemér nem számíthat az odavágó első gólját szerző Rene Miheličre. A Fradinak az idegenben elért döntetlen után a Groupama Arénában a 0:0 és bármilyen döntetlen továbbjutást ér, a Čukaričkinek csak arra kell ügyelnie, hogy ne kapjon ki, míg az MTK a 0:0-n kívül bármilyen döntetlennel továbbléphet. Esélytelennek a felsorolt csapatok közül egyedül az első meccset otthon elvesztő Crvena zvezda tűnik, bár nehéz megmondani, hogy egyenlő létszámban mire lehetnek képesek Kazahsztánban.

Ha már van magyar–szerb párharc a felsoroltak között, arra bővebben is kitérünk, hiszen a Vojvodina és az MTK közötti csata még korántsem lefutott, a budapesti 0:0 után többféle forgatókönyv létezhet a továbbjutást illetően. A Vojvodinának a biztos továbbjutáshoz mindenképp nyernie kell, egy újabb gól nélküli döntetlen hosszabbítást jelentene, minden más döntetlen – és persze bármilyen arányú vendéggyőzelem – azt jelentené, hogy az MTK lép a 2. selejtezőkörbe. A Vojvodina meg is tesz mindent azért, hogy minél jobb hangulatban vívhassák meg játékosai ezt a mérkőzést, hiszen a klub hivatalos honlapján bejelentette, hogy a találkozó minden néző számára ingyenesen tekinthető meg. Remélik, hogy az akció azt eredményezi majd, hogy a drukkerek tömegesen látogatnak majd ki a stadionba.

A MTK-nál sem feledkeztek meg arról, hogy egy idegenben szerzett góllal akár a továbbjutást is kiharcolhatják, ennek fontosságára hívta föl a figyelmet a klub honlapjának adott interjújában Kanta József, a kék-fehérek csapatkapitánya is: „Fontos, hogy nem kaptunk gólt, így egy idegenbeli találat aranyat érhet. Tudjuk, hogy a lelátón nagy többségben nem nekünk fognak szurkolni, de biztosan feldob majd minket a jó hangulat, és reméljük, hogy a legkitartóbb MTK-szurkolók idegenbe is elkísérik a csapatot. Elég, ha a lefújás pillanatában hangosabbak lehetnek a hazai drukkereknél.” Játékosával egyetért László Csaba szakvezető is, aki szerint arra törekszenek majd, hogy betaláljanak a Voša kapujába: „Újvidéken a gólszerzés szándékával lépünk pályára, tudván, hogy nagyon nehéz mérkőzés vár ránk.”

A hazai csapat tagjai is tisztában vannak azzal, hogy számukra igazán csak a győzelem hozhat továbbjutást, ennek megfelelően Zlatomir Zagorčić vezetőedző arra törekszik, hogy olyan taktikát állítson fel, amellyel már a rendes játékidőben a maguk javára dönthetik el a párharcot: „Az első mérkőzés tapasztalatai segítséget adnak a szakmai stáb számára a visszavágóra, ami a kezdőcsapat kijelölését és a taktikai hadrend megválasztását illeti. Most már szinte mindegy is, mi történt a párharc első meccsén, a célunk, hogy hazai környezetben megnyerjük a visszavágót, és továbbjussunk a következő körbe.”