2024. április 19., péntek
SAKK, XIX. ZENTAI CSATA EMLÉKVERSENY

Ismét török győzelem Zentán?

Szombaton kezdődik a régió legfontosabb sakkeseménye

Három nappal a verseny kezdete előtt pontosan 99 név olvasható a benevezési táblázaton, így szinte biztosra vehető, hogy az egyik legtömegesebb nemzetközi zentai sportesemény részvevőinek száma idén is meghaladja majd a százat – hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan közvetlenül a torna kezdete előtt, a helyszínen neveznek be. Ez utóbbi, azaz a helyszín idén sem változik: a Royal Szálló nagyterme ad majd otthont a sakktáblán zajló zentai csaták sokaságának. Vannak viszont változások is, és ezek közül talán a legfontosabb az, hogy a szervezők fél órával későbbre tolták ki a délutáni játszmák kezdetét (azaz 17 órára) – ami, tekintettel a napjainkban még mindig tomboló hőségre, megalapozott döntésnek tűnik.

A 19. verseny szombaton, július 11-én kezdődik, már délelőtt fél 10-kor, hiszen idén is megszervezik a 9 fordulós, svájci rendszerű gyerekversenyt, amelyre a benevezés ingyenes. Ezt követően veszi kezdetét a főverseny a 16.30-kor kezdődő megnyitóval, majd közvetlenül utána az első fordulóval. A sakkfesztivál központi eseménye is 9 fordulós és svájci rendszerű, a gondolkodási idő 90 perc játékosonként, illetve további 30 másodperc minden megtett lépés után. Itt már természetesen vannak benevezési díjak, illetve pénzdíjak is a győztesek számára: a teljes díjalap 173 500 dinár, az első helyezett jutalma 42 000 dinár, pénzdíjban az első 15 helyezett részesül, valamint a különdíjasok (legjobban helyezett, nem díjazott női játékos, a Zentai Sakk-klub legjobban helyezett, nem díjazott játékosa, valamint a legjobban helyezett, nem díjazott ifjúsági és felnőttkorú játékos). Az egyes fordulókat tehát délután 5 órai kezdettel játsszák, kivétel vasárnap, amikor délelőtt 10 órakor is van egy forduló, illetve az utolsó forduló, melynek kezdési időpontja 8.30.

Ami az esélyeseket illeti, nagy valószínűséggel megjósolható, hogy idén is török győzelem fog születni a zentai csatán. A tavalyi első helyezett Suat Atalik nemzetközi nagymester, úgy látszik, jól érzi magát abban a Tisza-parti városban, ahol ősei 318 évvel ezelőtt csúfos vereséget szenvedtek, mert idén is benevezett, és az Élő-pontok alapján toronymagasan ő vezeti a mezőnyt: mintegy 130 ponttal előzi meg a második kiemeltet – aki egyébként szintén török. Az ősi játék zentai szerelmesei egyébként színvonalas játszmákra számíthatnak, hisz jelen állás szerint 2 nemzetközi nagymester, 8 nemzetközi mester, 10 FIDE-mester, továbbá 3 női FIDE-mester is rajthoz áll – illetve asztalhoz ül – majd a versenyen.

A fesztivál két fővédnöke a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság, illetve Zenta község önkormányzata.