2024. április 23., kedd

Phil Ruddot, az AC/DC dobosát nyolc hónap házi őrizetre ítélték

Phil Ruddot, az AC/DC rockegyüttes dobosát nyolc hónap házi őrizetre ítélte gyilkossággal való fenyegetés és jelentős mennyiségű kábítószer birtoklása miatt egy új-zélandi bíróság csütörtökön, miután a zenész beismerte vétkességét.

A 61 éves Rudd óvadék ellenében szabadlábon védekezett tavaly novemberi letartóztatása óta. Áprilisban vallotta bűnösnek magát az őt ért vádakban, amelyekért hét év börtön a maximális büntetés. Az ügyész minimum 18 hónap börtönbüntetést kért.

Házi őrizete alatt Rudd engedéllyel látogatókat fogadhat, de elektronikus nyomkövetőt kell viselnie.

Rudd ügyvédje a bíróságon elmondta, ügyfele stressz és drog hatása alatt volt, amikor elkövette a bűncselekményt, amelyet a jogász dühös telefonhívásnak nevezett. Mint mondta, ha elítélik, Rudd dollártízmilliós jövőbeli keresettől eshet el, és felmentését kérte.

A bíró szerint azonban a fenyegetés több volt, mint dühös telefonhívás, valamint jelentős mennyiségű drogot is találtak Rudd lakásán. Enyhítő körülményként figyelembe vette, hogy a zenész kibékült azzal, akit halálosan megfenyegetett, és jóvátételt fizetett neki.

Az eredeti vádat, amely szerint a dobos megpróbált megöletni valakit, bizonyíték hiányában elejtették. A tettre Rudd haragjában vetemedett, amelyet szólóalbumának sikertelensége váltott ki.

A zenész Új-Zélandon, az Aucklandtől mintegy 200 kilométerre délkeletre fekvő tengerparti városban, Taurangában él azóta, hogy 1983-ban kitették az AC/DC rockegyüttesből. A zenekarhoz 1994-ben újra csatlakozott, ám továbbra is Új-Zélandon maradt, ahol éttermet üzemeltet.

Az AC/DC jövő hónapban turnéra indul, Új-Zélandon is ad két koncertet, de másik dobossal. A zenekar februárban jelentette be, hogy a turnén Chris Slade dobol majd, aki 1989 és 1994 között már játszott az együttesben. Az AC/DC honlapján is őt szerepeltetik dobosként a tagok listáján.