2024. március 29., péntek

Magnum vectigal est parsimonia

Tusk: A hitelezőknek is realista értékelést kell készíteniük

Athénnak estig elő kell állnia azokkal a „konkrét és realista” reformjavaslatokkal, amelyeket a remélt harmadik mentőcsomag fejében hajlandó meghozni, ugyanakkor a hitelezőknek is realista értékelést kell készíteniük a görög államadósság fenntarthatóságáról – közölte csütörtökön Luxembourgban, Xavier Bettel kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (a felvételen). A korábbi lengyel kormányfő tudatta, hogy szerinte csak akkor kerülhet ki mindenki győztesként a jelenlegi helyzetből, ha az athéni javaslat és a hitelezői adósságértékelés párba állítható, és mindkettő elfogadható.

(Fotó: Beta/AP)

(Fotó: Beta/AP)

Tusk közölte, hogy beszélt telefonon Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel, akit emlékeztetett arra, hogy estig (éjfélkor járt le a határidő – a szerk. megj.) kell előterjesztenie a javasolt intézkedéseket. Tusk mondandója végén Cicerót idézte: „Magnum vectigal est parsimonia.”, vagyis a takarékosság jó bevételi forrás.

A luxemburgi kormányfő is tudatta, ő is felhívja Cipraszt, s emlékezteti, mennyire fontos, hogy idejében beterjesszék a javaslataikat, s a beszélgetésről Tusknak is be fog számolni. „Kitartunk amellett, hogy hidakat kell építeni. Ha mindenki csak a maga hasznát lesi, akkor mindannyian veszíteni fogunk” – húzta alá Bettel, és rámutatott: nem kell, hogy a görög törvényhozás 48 órán belül döntsön is a javaslatokról, csak szeretné tudni, hogy a kormány milyen irányba szeretne elindulni, mert számára egyelőre ez sem világos. „A jó szándék nem elég. Döntéseket, javaslatokat szeretnék látni” – nyomatékosította Xavier Bettel.