2024. április 26., péntek

Tizenkét milliárd eurós az athéni kormány javaslatcsomagja

Két évre szól, és összesen 12 milliárd eurós megtakarítást, illetve többletbevételt irányoz elő az a reformcsomag, amelyet az Alekszisz Ciprasz vezette görög kormány terjesztett elő a külföldi hitelezőknek - írták a csütörtökön megjelent görög lapok.

A Katimerini című újság értesülése szerint a legfrissebb számítások már arról szólnak, hogy idén 0,5 százalékos növekedés helyett ismét 3 százalékkal csökken Görögországban a hazai össztermék (GDP). A görög gazdaság tavaly lábalt ki hatévi recesszióból, amelynek során összesen nagyjából 25 százalékkal zsugorodott a GDP, és az egekbe szökött a munkanélküliség.

A vártnál rosszabb idei teljesítmény miatt 2015-re és 2016-ra az eredetileg bemutatott 8 milliárd eurós javaslatcsomag összegét mindkét évre 2-2 milliárd euróval meg kell növelni, vagyis összesen 12 milliárd eurós lesz a kiigazítás - írta a Katemirini.

Egy másik napilap, a Naftemporiki részletes javaslatokat ismertetett. E szerint a Ciprasz-kormány állítólag 26 százalékról 28 százalékra emelné a társasági adót és 13 százalékról 23 százalékra az éttermek által fizetendő általános forgalmi adót (áfa), továbbá egyes feldolgozott élelmiszerek, a közlekedés és néhány magán egészségügyi szolgáltatás áfáját. A kétszeresére - 6,5 százalékról 13 százalékra - emelnék a szállodák által fizetendő áfát. Emellett 10-ről 13 százalékra nőne a luxuscikkek áfája. A javaslat meghagyná a görög szigeteket megillető adókedvezményeket.

Megfigyelők szerint a fölsorolt intézkedések beleütköznének a kormányzó Sziriza párt balszárnyának és a koalíciós partner, a jobboldali, Európai Unió-ellenes Független Görögök párt ellenállásába.