2024. március 29., péntek

A tartományi kormány Kanizsa mögé állt

A menekültáradat miatt Szabadka önkormányzata is támogatásban részesül

Nem kevés költséget jelentenek Magyarkanizsának az egyre növekvő menekültáradat okozta gondok. Ezekkel a kiadásokkal tavaly még nem lehetett számolni, ezért nincs is rá előirányzott összeg a költségvetésben. A menekültek utáni napi többszöri takarítást és fertőtlenítést, a kommunális közvállalat, a tűzoltóság vagy éppen az egészségügyi szolgálatok többletmunkáját nincs miből fedezni, ezért a községi önkormányzat anyagi támogatást kért a köztársasági és tartományi szervektől is.

A múlt héten Aleksandar Vulin szociális ügyi miniszter is ígéretet tett a tárca támogatására, a tartományi kormány a hétfői megbeszélés után két nappal már cselekedett is.

A szerda délutáni magyarkanizsai megbeszélésen a Nyilas Mihály tartományi kormányalelnök vezette küldöttségben minden olyan illetékes helyet kapott, aki közvetlenül is tehet a magyarkanizsai és a valamivel enyhébb, de ugyancsak komoly gondot jelentő szabadkai állapotok javításáért. A magyarkanizsai vezetőkkel folytatott alig 45 perces megbeszélésen jelen volt többek között Miroslav Vasin tartományi kormányalelnök, a vajdasági válságstáb vezetője, Vesna Kopitović tartományi egészségügyi titkár és Slobodan Puzović tartományi környezetvédelmi titkár is.

A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón Lackó Róbert, a magyarkanizsai községi képviselő-testület elnöke megköszönte a tartomány gyors reagálását, és reményének adott hangot, hogy a segítség már a hét folyamán megérkezik a Tisza-parti városkába.

A helyzet mielőbbi rendezése érdekében a tartomány javasolni fogja, hogy Magyarkanizsa és Szabadka önkormányzata hirdessen rendkívüli helyzetet, ami a rendkívüli állapot enyhébb változata, mert abban az esetben könnyebben tudják érvényesíteni a különféle támogatásokra való jogaikat – hangsúlyozta Miroslav Vasin.

Nyilas Mihály szerint a szabadkai, de különösen a magyarkanizsai helyzet már-már tarthatatlan. Míg hetekkel ezelőtt naponta 400–500 migráns érkezett a városba, mára ez a szám már megközelíti az 1500-at. A tartományi költségvetésben ilyen célokra eszközöket különítettek el, ebből a keretből fognak most a két önkormányzatnak segítséget nyújtani.

A megbeszélésen jelen volt Maglai Jenő, Szabadka polgármestere is, aki elmondta, hogy náluk is egyre nő a migránsok száma, ezzel párhuzamosan a gondok is szaporodnak. Polgári csoportok már gyűjtést is szerveztek számukra. A nagyobb problémák megelőzése érdekében a szabadkai polgármester már megalakított egy olyan munkacsoportot, amely kizárólag a menekültgondok kezelésével foglalkozik.