2024. április 23., kedd
TENISZ, WIMBLEDON

Novak ostora a végén csattant

A világelső 0:2-ről, öt játszmában nyert Anderson ellen – Ma Marin Čilić következik, akivel 12:0 a mérleg

Novak Đoković a szó szoros értelmében bepréselte magát a wimbledoni negyeddöntőbe. A világelső és kétszeres londoni bajnok szerb kétnapos csatában, 0:2-ről fordítva, öt játszmában győzte le a dél-afrikai Kevin Andersont, és így versenyben maradt a címvédésért. Đoković ma a negyeddöntőben az örökös kuncsaftjának is nevezhető horvát Marin Čilićtyel játszik. Ez lesz ugyanis a 13. mérkőzésük, az előző 12-t pedig mind Novak nyerte. Puszta óvatosságból azért jegyezzük meg, hogy volt közöttük egy szoros is. Éppen Wimbledonban tavaly, szintén a negyeddöntőben, amikor Novak 1:2-ről fordított, és az utolsó két játszmában már elemében volt, hisz mindkettőben 6:2 volt az eredmény.

Đoković és Anderson hétfőn este kezdték meg a meccsüket az 1-es pályán, sötétedés miatt, 2:2-es állásnál meg kellett szakítani, és tegnap volt a folytatás. A dél-afrikai pompásan adogatott, így az első játszmában nem volt break, a rövidítésben pedig Novak 6:6-nál kettős adogatási hibával ajándékozta meg ellenfelét, aki azon nyomban ásszal zárta is a játszmát. Anderson a másodikban 3:1-re elhúzott, de Novak visszabreakelt, és utóbb újra rövidítés következett. Ezek voltak Đoković leggyöngébb percei, hisz a 4:0-s és 5:2-es vezetést is leadta, Anderson pedig újra ásszal fejezte be a játékrészt. Novak előtt állt a feladat, hogy Grand Slam-tornán pályafutása során negyedszer fordítson 0:2-ről. A szerb a következő két játszmát rövidebb idő alatt nyerte meg a három break segítségével, mint ameddig a második tartott. Három óra és három perc játék után azonban már nem folytathatták a csatát, így megtört Novak lendülete, a dél-afrikai pedig a nagyon gyorsan elveszített előnyre aludhatott egyet. A folytatás épen olyan volt, mint a meccs eleje. Novak kínlódott, egyszer két kötött breaklabdával szembesült, Anderson pedig szorgalmasan ütötte a védhetetlen adogatásokat. Így jutottak el 5:5-ig, amikor a dél-afrikai szervája végre csődöt mondott. Novak kettőt pompásan adott vissza, és megnyerte a pontokat, Anderson ehhez két kettős hibát vétett. Az utolsó játékban ugyan Đoković két hibával kezdett, azután azonban zsinórban négy pontot nyert, s nyugtázhatta, hogy a nagyokhoz illő hajrával kimászott a csávából.

Ma tehát a férfi negyeddöntőben – mivel előző este azért láttunk egy meglepetést, hisz a francia Gilles Simon leiskolázta a cseh Tomáš Berdychet – Đoković–Čilić, Wawrinka–Gasquet, Murray–Pospisil és Federer–Simon lesz a párosítás.

Wawrinka és Gasquet eddig csak egyszer játszott, amikor a svájci két éve a Roland Garroson 0:2-ről nyert. Ez a mai meccs kétesélyesnek számít. Andy Murray kimondott esélyes a kanadai Vasek Pospisil ellen, mint ahogyan az egymás közti csatákban 5:2-re vezető Roger Federer is Simonnal szemben. Esetükben is azonban létezik egy „de”, hisz a nagy tornákon két szoros meccset játszottak. 2011-ben az Australian Openen Roger leadta a 2:0-s vezetést, de az 5. játszmában nyert, két éve pedig a Roland Garroson Simon vezetett 2:1-re, de nem tartott ki.

A női negyeddöntőben tegnap a spanyol Garbine Muguruza megállította Bacsinszky Tímea szép menetelését, az amerikai Coco Vandeweghe pedig csak egy játszmában – amelyet meg is nyert rövidítésben – volt méltó ellenfele Marija Sarapovának, A. Radwanska három játszmában nyert Keys ellen, s szintén három szettben harcolta ki az elődöntőbe jutást az amerikai Serena Williams is, aki Viktorija Azarenkát búcsúztatta.

WIMBLEDON. – Nyolcaddöntő, férfiak: Đoković–Anderson 6:7, 6:7, 6:1, 6:4, 7:5, Čilić–Kudla 6:4, 4:6, 6:3, 7:5, Simon–Berdych 6:3, 6:3, 6:2, Federer–Bautista 6:2, 6:2, 6:3. Nők, negyeddöntő: Sarapova–Vandeweghe 6:3, 6:7, 6:2, Muguruza–Bacsinszky 7:5, 6:3, Radwanska–Keys 7:6, 3:6, 6:3, S. Williams–V. Azarenka 3:6, 6:2, 6:3.

BRAUNSCHWEIG. – A challenger 1. fordulójában: Krajinović–Riba 2:6, 6:3, 6:4.

TODI. – A challenger 1. fordulójában: Kicker–Lajović 6:4, 1:6, 6:4.

TELAVI. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Argyelán–Sarifova 6:2, 6:1.

KNOKKE. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Bondár–De Sutter 6:2, 6:3.