2024. március 29., péntek

Nyugaton szövetkeznek, nálunk nem

A Zentagunarasi Gazdakör képviselői átveszik az első díjat

A Zentagunarasi Gazdakör képviselői átveszik az első díjat

A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetségének az alapelvei szerint Szerbiának sürgősen meg kell hoznia az új, szövetkezetekről szóló törvényt, az államnak támogatnia kell az új típusú szövetkezetek létrehozását és tevékenységét, ugyanakkor elengedhetetlen egy olyan földtörvény is, amely lehetővé tenné a racionális nagyságú családi gazdaságok kialakulását, s támogatja a kisegítő családi gazdaságok fennmaradását is – emelte ki köszöntőjében Kovács József, a Vajdasági Gazdakörök Szövetségének elnöke szombaton, a szervezet és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége közös szervezésében, a nemzetközi szövetkezeti nap kapcsán megrendezett zentai összejövetelen. A szövetkezetek globális jelentőségét jól mutatja, hogy világszerte mintegy egymilliárd ember tagja valamilyen szövetkezetnek. Az Egyesült Királyság legnagyobb szövetkezete például 13 milliárd eurós bevételt valósít meg évente. Kovács elmondta azt is, hogy Nyugat-Európában igen jelentős a szerepük a szövetkezeteknek, így Írországban a lakosság 70, Finnországban és Ausztriában pedig mintegy 60 százaléka tagja valamilyen szövetkezetnek. Magyarországon ez az arány mindössze 8 százalék. Az anyaországban a rendszerváltást követően nagyon későn indult el az új szövetkezeti mozgalom, ami ki is hatott a magyar mezőgazdaság fejlődésére, amely képtelen felvenni a versenyt a többi uniós ország mezőgazdaságával. Az elmúlt időszakban viszont Magyarországon is mind többen hisznek az összefogás erejében, s tavalyelőtt és 2014-ben számos szövetkezeti összefogás alakult ki. Hazánkban mindmáig nem hozták meg az új szövetkezeti törvényt, s továbbra is a szocialista típusú profitorientált szövetkezetek működnek, ezért a VGSZ elnöke hangsúlyozta, hogy olyan szövetkezeti törvényért kell küzdeni, amelyben érvényre jutnak a szövetkezés nemzetközileg elismert alapelvei, enélkül az itt élő termelők sem tudnak felkészülni az igazi versenyre. Ehhez viszont szemléletváltásra, ösztönző pénzügyi háttérre és az emberek közötti bizalomra lenne elengedhetetlen szükség. A cél pedig egy jövedelmező mezőgazdaság megteremtése lenne, mivel ez a falvak megmaradásának és fejlődésének a záloga is egyben.

A vendégek közül Molnár Viktor tartományi mezőgazdasági segédtitkár köszöntötte a városháza dísztermében lezajlott találkozó résztvevőit, s beszédében ő is az összefogás szükségességét emelte ki. Rámutatott arra, hogy a 2012-es statisztikai felmérés alapján a bejegyzett gazdaságok 48 százaléka kisgazdaságnak tekinthető, amelyek hosszú távú fenntartható fejlődést vidéki környezetben csakis szövetkezeti összefogással érhetnek el.

A rendezvényen kihirdették a szövetkezeti tudásverseny eredményeit is. Az idei megmérettetésen a harmadik helyezést a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tanulói: Bábinszki Nikolett, Döme Bettina és Katona Róbert érték el. A második helyezett a tornyosi termelők csapata (Rózsa Mónika, Rózsa Éva és Lóránt Richárd) lett, a verseny fődíját pedig a Zentagunarasi Gazdakör képviselői (Király Zoltán, Kelemen Alfréd és Takács Rajmund) érdemelték ki a munkájukkal.

A szövetkezés előnyei a családi gazdaságok számára című munkában a zentagunarasiak elsősorban azokat a hiányokat tárták föl, amelyek miatt vidékünkön különböző akadályokba ütközik a szövetkezetek megalapítása, tevékenysége és eredmények elérése. A pályamunkát ecsetelve Takács Rajmund kiemelte, hogy vidékünkön hiányzik az európai polgári tudat, ugyanakkor a legtöbb gazda egyfajta kényszervállalkozónak tartja magát, vagy sokan régies, amolyan öngyűlölő parasztmentalitással rendelkeznek, s ennélfogva legtöbben kényszernek érzik az állapotukat.

A kilencvenes évek óta zajló nagymértékű vagyoni átrendeződés különösen a mezőgazdaságban mélyítette el a társadalmi szakadékokat, s lényegében ez a minden további fejlődést gátló probléma – emelte ki Takács Rajmund.

Az ünnepség végén aktuális európai uniós pályázati lehetőségekről tájékozódhattak a jelenlévők, a találkozó művelődési részében pedig Babócs Géza harmonikás és Kéri Tibor dobos örökzöld dallamokkal szórakoztatták a találkozó résztvevőit.