2024. március 28., csütörtök

Löszfal a síkságon

Váltakozó volt az idei fesztivál látogatottsága, a fő szervező az első két nappal elégedett. A korábbiaknál kisebb támogatásokból állt össze a Dombos Fest költségvetése, ezért volt drágább a belépőjegy. Jövőre jönnek a Dombos Estek, a szervezők új tartalmakkal akarják bővíteni a fesztivál kínálatát.

A csendkedvelők örömére és a minőségi szórakozás rajongóinak bánatára vasárnap éjszaka véget ért a XV. Dombos Fest. A fesztivál zárónapja kicsit szerényebb nézőszámmal zajlott, de a hangulat nem maradt el korábbi napokéhoz képest. Horváth László, a fesztivál fő szervezője szerint a fesztivál, a helyszíne és az azt körülvevő löszfal idén is sajátos hangulatot teremtett.

– Aki először jön a Hegyalja utcába, az eltéved, és azt sem tudja, hol van. Átjönnek azok az érzések, amelyekről mindig beszélünk: a vajdasági síkságon, mégis egy löszfal tövében lehet és érdemes olyan eseményeket szervezni, amelyek szórakoztatnak, igényesek és értékeket képviselnek. Ez valamilyen szinten a 15. évben is sikerült.

Mekkora volt a fesztivál látogatottsága?

– Az első nap várakozáson felüli volt, a péntek a várakozásoknak megfelelő, szombaton pedig egy nagy falusi lakodalom elvitt tőlünk 200 embert, ami hiányzott, de egy jó hangulatú és hajnalig tartó estén vagyunk túl. Részünkről az a legfontosabb, hogy be tudjuk lakni a teret, hogy nincs üresjárat. A kisszínpad és a csűr is működik, a nagyszínpad a fényekkel és hangokkal pedig tökéletes, bármelyik fesztivál megirigyelhetné tőlünk. Azon mindig lehet elmélkedni, hogy miért nincsenek többen. Pl. kevés volt a szerb nyelvű közönségnek szóló produkció, kevesen is jöttek, viszont széles vajdasági skálán mozgott a közönségünk: Palicstól Temerinig, Óbecsétől Zomborig nagyon sokan jöttek. A nagy fesztiválok mindig arra futnak ki, hogy sátoroztatják a közönséget, nekem nem ez a vízióm, de lehet, hogy ez is több száz résztvevőt jelentene, ha lehetőség nyílna rá.

Mekkora anyagi támogatást kapott idén a fesztivál?

– Szomorú százezer dinárokból áll össze a költségvetés, és valószínűleg mínuszban leszünk a végén. Mindig számítunk olyan támogatásokra, mint a Bethlen Gábor Alap vagy a Magyar Nemzeti Tanács, de ha ezek nem az eddig megszokott összegeket adják, akkor egyszerűen nincs kiút. Ezért kellett a jegyáron is emelni, így vélhetőleg jobban utolérhetjük magunkat pénzügyileg. Civil szféraként egyre nehezebb nagy kultúrával foglalkozni, ellentmondásos a helyzet.

Jövő évi tervek?

– Most megszólítottam az ismerősöket, hogy nyugodtan bombázzanak koncepciókkal. Majd kiderül, hogy ez működni fog-e, vagy csak hirtelen fellángolás lesz. Arra lenne szükség, hogy ha valaki sportban lát lehetőséget, akkor rakjuk be azt a programba. Vagy pl. itt volt a temerini Pasuljijada szervezője, és ő is nyitott, hogy együttműködjünk. Biztos, hogy a kooperációban van a jövő. Maga a Dombos Fest 2 vagy 4 napos lesz, viszont Dombos Est biztos lesz jó néhány a jövő évben. Ebbe az irányba is elindulnánk.