2024. március 29., péntek

Egy érem a második napon

Második nap egy érmet nyertek a palicsi evezősök az 53. vajdasági nyílt evezősbajnokságon, így összesen öt éremmel (két arannyal, két ezüsttel és egy bronzzal) zárták a viadalt. Az összesített pontverseny első helyéért nagy harc folyt. A belgrádi Partizan és az újvidéki Danubius 1885 csapatai egyaránt 82,5 ponttal zárták a négy ország (Magyarország, Horvátország, Bulgária, Szerbia) húsz klubja több mint 300 versenyzőjének részvételével lebonyolított kétnapos versenyt, ám a több aranyéremnek köszönhetően a győztesnek járó serleg a fekete-fehérekhez került. A Palics Evezősklub tagjai közül mindkét aranyérmet az Egyesült Államokban tanuló és sportoló Mačković Martin szerezte, aki Viktor Pivač (Grafičar) oldalán mindkét nap felállhatott a dobogó legmagasabb fokára.

A szombati futam fontosabb volt, ott a mezőny is sokkal erősebb volt, mint ma. Sikerült legyőznünk a tapasztaltabb horvát egységet és egy nagyon jó szerb párost. Jó volt a futam, időben is elég jó eredményt húztunk, de még van hova fejlődnünk. Második nap a horvátok nem eveztek, mi is kicsit lazábban vettük az egészet, nem volt olyan nagy a nyomás rajtunk. A verseny válogató volt a plovdivi U23-as világbajnokságra. Mindketten kiváló erőnlétben vagyunk, de még néhány dolgot csiszolni kell a világbajnokságig. A várhatóan erős mezőnyben szeretnénk elsők lenni, mindent kiadunk magunkból, meglátjuk, ez mire lesz elég – mondta Mačković.

Tomislav Zvekanović, a Palicsi Evezősklub elnöke elégedettségét fejezte ki a versenyt illetően, és kiemelte, hogy bár nagyon meleg volt, de a teljesen sima víz kiváló feltételeket nyújtott a versenyzésre.

A klubban hatalmas változás történt, ami kihatott a versenyen való szereplésünkre is. Sokan nagyobb kategóriába mentek át, másfél éve nem volt megfelelő edzőnk, most ezen változtattunk, és az evezősiskolát is elindítottuk. Reméljük, jövőre jobban felkészülünk, és többet mutatunk a mostaninál. 2017-ben nálunk rendezik az egyetemista-Európa-bajnokságot, amelyre 800–900 versenyzőt várunk. Erre már megkezdtük az előkészületeket – mondta Zvekanović.

Győztesek, fiúk, pionírok, egypár: Nikola Mirilović (Partizan). Kétpár: Danubius 1885. Serdülők, kétpár: Iktus. Kormányos nélküli kettes: Smederevo. Nyolcas: Partizan. Juniorok, kormányos nélküli kettes: Crvena zvezda. Kormányos nélküli négyes: Partizan. Férfiak, kétpár: Csúrog. Négypár: Partizan. Kormányos nélküli kettes: Palics–Grafičar kombináció (Mačković Martin, Viktor Pivač). Kormányos nélküli négyes: Partizan.

Lányok, mini pionírok (13 évnél fiatalabbak), egypár: Katarina Bataković (Vukovár). Pionírok, négypár: Danubius 1885. Serdülők, egypár: Jovana Stanivuk (Csúrog). Juniorok, négypár: Crvena zvezda–Zrenex kombináció. Nők, egypár: Jovana Arsić (Szerbiai Evezősszövetség).

Összesítettben: 1. Partizan 82,5, 2. Danubius 1885 82,5 ponttal (a több aranyérem miatt lett az első a Partizan), 3. Iktus 62 pont.