2024. március 29., péntek
CINEMA CITY

Látom, de nem nézem

Látom látom

Ich seh ich seh, 2014. Írta és rendezte: Severin Fiala és Veronika Franz. Fényképezte: Mertin Gschlacht. Vágó: Michael Palm. Zene: Olga Neuwirth. Főszerepben: Susanne Wuest, Elias Schwarz, Lucas Schwarz. – A Fresh Danube Films versenyfilmje.

Nehéz úgy írni egy efféle alkotásról, hogy az ember ne spoilerezzen. Főleg, hogy nem tudja eldönteni, hibának kell-e tekinteni, ha a titkok az apróbb jelekből és a kliséből túl korán derültek ki a számára.

Nem marad más hátra, mint a puszta hatásmechanizmust elemezni.

Az undor és a sokk váltogatják egymást ebben az osztrák pszicho-thrillerben. És mi mást várhatunk el egy jól elkészített hermetikus horrorfilmtől, minthogy pár száz emberrel egyetemben hangosan felhördüljünk és időnként ne nézzük a Limáni park teliholdas sötétjében?

Lucas és Elias ikrek, egy kukoricással és tóval körbevett hatalmas vidéki házban laknak egyedül. Anyut várják, aki elment otthonról. Anyu (Susanne Wuest) hazatér, arcán kötés, szeme beesett, furcsán viselkedik. Lucasnak furcsa ötlete támad: mi van akkor, ha nem is Anyu jött haza, hanem valaki megpróbál a helyére furakodni?

A művészfilmes első két felvonás még csak a már említett titkokról és elhallgatásokról szól (és itt van a forgatókönyv egyetlen hibája is, amely nem vesz figyelembe bizonyos lehetőségeket, amelyek logikusak lennének), szép tájakkal, klausztrofób környezettel. Valahogy túl üres a ház, valahogy túl nagy a csönd. A harmadik felvonásra aztán elszabadul a pokol és már a korán vagy egyáltalán nem megfejtett titkok is lényegüket vesztik: az egyetlen, ami megmarad, a korai Michael Hanekére (Benny videója, Funny Games) emlékeztető elképesztő brutalitás, amelynek a két rendezőhölgy minden egyes másodpercét végignézeti velünk.

Az e sorokat író, kissé gyenge gyomrú kritikus talán túloz, ha azt írja: az utolsó tíz percben inkább a füvet és a teliholdat, a sejtelmesen susogó park fáit nézzük. Az kevésbé ijesztő.

A Látom látom torture-horror rajongóknak kötelező darab.