2024. április 18., csütörtök
CINEMA CITY

A japán kísértet, a retró szerelem és a lóláb

Liza, a rókatündér

2014. Rendezte: Ujj Mészáros Károly. Írta: Ujj Mészáros Károly és Hegedűs Bálint. Fényképezte: Szatmári Péter. Vágó: Czakó Judit. Zene: Tövisházi Ambrus és Csengery Dániel. A főbb szerepekben: Balsai Mónika, Bede Fazekas Szabolcs, David Sakurai, Schmied Zoltán, Molnár Piroska, Reviczky Gábor. – A Fredh Danube Films szelekció versenyfilmje.

Végy egy csipet Amelie Poulent és kend hozzá az amerikai fenegyerek Wes Anderson stílusát, a japán giccset, egy szirupos ponyvaregény és pár szappanopera esztétikáját, majd az egészet mixeld addig, míg a határok felismerhetetlenné válnak. Vágj hozzá annyi ötletet, amennyit egyetlen film már alig bír el. Aztán az egészet helyezd bele egy sosemvolt Magyarország sosemvolt retrovilágába és – íme, a Liza, a rókatündér!

Lopni és mixelni sosem volt gáz, ha a tolvajnak elég ízlése van, hogy ne lógjon ki a lóláb.

A sztori olyan limonádé, hogy a puszta elmesélése is a filmben szereplő japán romantikus regény lapjait idézi. Liza (Balsai Mónika) ápolónőként dolgozik és megörökli ápoltja otthonát. A lakásban ott kísért az évek óta halott japán popsztár, Tomy Tani (David Sakurai) szelleme, aki féltékenységében minden férfit eltesz láb alól, aki szemet mer vetni Lizára, aki viszont azt hiszi, átok ül rajta, és hogy japán mitikus lénnyé, rókatündérré változik. A hullahegy növekszik, a lakásba albérlőként beköltözik egy nyomozó (Bede Fazekas Szabolcs), Liza pedig az öngyilkosságot fontolgatja.

A sztori gazdagnak tűnik, de a leírtak a film percenként felpörgő ötletgyárszalagját még csak sejtetni sem képesek. Megtudhatjuk, hogy a halál egy japán popénekes, hogy a Cosmo címlapruhái csipkefüggönyből is előállíthatók, hogy a szív szerelme a Mekk Burger étteremlánc cseresznyevirágzásában jön létre, hogy lehet szexelni egy piros aerobiklabdán, hogy vannak férfiak, akik ecetes uborkával szeretik a teát, mások pedig vállalati szekrényekben bujkálnak, hogy létezik finn westernzene, hogy a közmondások rendre befejezetlenek és hogy a férfiak mind különös mintás zoknikat hordanak – és ez még mindig csak pár emlékezetes pillanat.

A kamera a végsőkig stilizálja ezt a történetében sekélyes és könnyed hangvételű, de rendkívül szórakoztató tündérmesét, amely méltán az egyik legnépszerűbb mozija az elmúlt év magyar filmtermésének.

Az emlegetett lóláb hatalmas, de Ujj Mészáros Károly remekül menedzseli azt. Úgyhogy nem lóg ki, száznyolc percen keresztül. Ez pedig önmagában is hatalmas mutatvány.