2023. április 1., szombat

Terrortámadás egy kenyai településen, tucatnyi halott

Ismeretlen fegyveresek legalább 14 embert öltek meg és 11-et megsebesítettek a szomáliai határnál fekvő északkelet-kenyai Mandera város közelében - jelentette kedden a kenyai média.

Az áldozatok a beszámoló szerint egy kőfejtő munkásai voltak. A terrorcselekmény a kora reggeli órákban történt egy, Manderához közeli faluban. Az áldozatokat álmukban támadták meg.
Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió szerint az al-Shabaab szomáliai terrorcsoport fegyveresei hajtották végre a terrorcselekményt.
Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges al-Shabaab rendszeresen követ el támadásokat a szomszédos Kenyában, és ezzel azt próbálja elérni, hogy a kelet-afrikai ország vonja ki katonáit Szomáliából, akik ott a mogadishui kormányt támogató Afrikai Unió (AU) kötelékében szolgálnak.
A szomáliai milícia 2013-ban megtámadott egy nairobi bevásárlóközpontot is, és 67 emberrel végzett. Az idén, április elején a kenyai Garissa egyetemén a terroristák 147 keresztény hallgatót öltek meg. Május végén pedig legalább húsz rendőrt öltek meg Kenya keleti részén.
Az ismétlődő erőszakcselekmények miatt a Kenya számára létfontosságú turizmus szinte teljesen összeomlott.