2024. április 25., csütörtök

Tabaković: Biztonságban vannak a görög bankokban tartott betétek

Biztonságban vannak a polgárok betétjei, amelyeket a Szerbiában üzletelő négy görög bankban tartanak, és a „végső megoldás lehetősége még szóba sem került”, jelentette be Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank kormányzója. A bankkormányzó szerint a görög bankok likvidek, és elegendő tőkével rendelkeznek, más szóval a szerb polgárok megtakarításai biztonságban vannak. Mint megjegyezte, elemezve a történteket, már két héttel ezelőtt intézkedéseket vezettek be, hogy ne legyen probléma a készpénzforgalommal. Hozzátette, hogy a görög bankokban egyetlen szerb betétes sem várakozott a megtakarítása felvételekor. – Sőt még olyan eset is volt, amelyben a betétes fontban követelte a megtakarítás kifizetését. Annak ellenére, hogy keveset üzletelünk ezzel a valutával, sikerült kifizetni az ügyfelet – mondta Tabaković.

Szavai szerint a betétesek egy rész meg volt ijedve, és azt tervezte, hogy felveszi megtakarítását, de nem történt kirívó eset, sőt, túl sok olyan eset sem volt, amely miatt a Szerbiai Nemzeti Banknak közbe kellett volna avatkoznia, vagy korlátoznia kellett volna a készpénzfelvételt. – Az állam 50 ezer euróig biztosít készpénzfelvételt, és a jelen körülmények között ilyen végső megoldásról még szó sem esett – magyarázta a kormányzó.

A görög történésekkel kapcsolatban elmondta, a szerb polgárok meggyőződhettek, hogy azok Szerbiában nem okoztak bajt. – A görög bankok megbízhatóak. Olyan jogi személyek ugyanis, amelyek a szerbiai törvények szerint üzletelnek, és megfelelő tőkével rendelkeznek – mondta Tabaković. Hozzátette, hogy a görög bankok számára külön számlákat nyitottak a Szerbiai Nemzeti Bankban, és a központi bank az összes tranzakciót nyomon követi. – A tranzakciókat nem állítjuk le, csak nyomon követjük, nehogy alaptalan és gyanús átutalások történjenek az anyabankokba – hangsúlyozta a bankkormányzó.

Végezetül kiemelte, hogy a Szerbiai Nemzeti Bank sokkal problémásabb helyzetben is meg tudta tartani a stabilitást.