2024. április 23., kedd

Jótékonysági levendulanapok Szabadkán

A szabadkai Vasutas helyi közösség piacterét szombaton és vasárnap levendulaillat és francia sanzon jellemezte, az eladó portékák között pedig levendulacsokor, levendulás tisztálkodószerek, lekvárok és sok más levendulához köthető terméket lehetett megvásárolni azon a jótékonysági levendulanapon, amelyet a Vajdasági Magyar Szövetség helyi tagozatának Női Fóruma szervezett. Nagyon sokan azt gondolják, hogy levendulát Franciaországban, tengerparton, vagy esetleg Tihanyban lehet találni, holott Szabadka környékén, Makkhetesen és Radanovácon hatalmas levendulaültetvények vannak, nyilatkozta lapunknak Bognár Beáta, a VMSZ Vasutastelepülés Női Fórumának elnöke. Mint megjegyezte, a piactéren gyakran rendeznek humanitárius akciókat, amelyekkel elsősorban a nehéz anyagi körülmények között élő helyi családokat és gyermekeket támogatják.

Fotó: Diósi Árpád

Fotó: Diósi Árpád

– Második alkalommal került megrendezésre a jótékonysági levendulanapok akciónk, amelyen bemutathatjuk a polgároknak a levendula sokszínűségét, sokoldalúságát. Sokan csak úgy ismerik ezt az ezerarcú virágot, mint dísznövényt és molyriasztót, holott a gyógyászatban,a gasztronómiában és a kozmetikaiparban is használják. A levendulával ízesített ételek gasztronómiai ínyencségnek számítanak, akik nyitottak az új ízekre, azoknak bátran merem ajánlani – mondta Bognár Beáta.

Beszámolója szerint a levendulából készült tea nyugtató hatású, az illóolaját nyugtató hatású aromaterápiára használják, a párnánk alá helyezett levendulazsákocskáknak pedig relaxáló hatásuk van. A kozmetikaiparban parfümök alkotóelemei, de felhasználják szappan- és tusfürdőkészítésénél is, mivel testápolóként minden bőrtípus barátja. A jótékonysági vásáron nem csupán szárított levendulát, levendulapalántát és levendulából készült termékeket lehetett vásárolni, hanem kézművesterméket, gölöncsértermékeket, gyertyákat stb.

– A bevételből tanszereket vásárolunk, amelyeket augusztus utolsó hetében osztunk ki majd az arra rászorulóknak a helyi közösségünk épületében. A tanszercsomagok átadását további programokkal, kézműves-foglalkozásokkal, bábjátékokkal gazdagítjuk majd, hogy a gyerekeket egy barátságosabb hangulat várja – mondta a Női Fórum elnöke.

A jótékonysági vásáron részt vett Paskó Csaba atya is, aki megjegyezte, hogy a levendula hihetetlen nagy hagyományra tekint vissza a bencés kolostorokban.

– A bencések voltak azok, akik ezt a fűszernövényt felfedezték, és különböző parfümök, valamint szappanok készítésének alapanyagaként kezdték el használni. Általuk a levendula Franciaországban olyannyira elterjedt, hogy a gasztronómia is felfedezte magának. Erős, intenzív aromája van, de kis mértékben, visszafogottan használva, kiváltképp süteményekben, hihetetlenül kedves, kellemes háttéraromát ad. Lekvárok, pálinkák, borok kiváló fűszere, de fagylaltokban és bizonyos mártásokban is használják, de nem vezető, domináló fűszerként, mint például a bazsalikomot, hanem háttérecsetvonásként – mondta Paskó atya, aki levendulás-sárgabaracklekvárral készült a vásárra.

A levendula szereti a napfényes meleg helyeket, nem vízigényes és a földre sem kényes, de a visszametszésre igen, magyarázta Vujinović Verona levendulatermesztő.

– A levendulakaszálásnál oda kell figyelni, hogy ne vágjunk bele a fás részbe, mert a szárak elhalnak. A visszametszés ettől függetlenül nagyon fontos, nélküle ugyanis a következő évben csupán satnya bokrot kapunk – mondta a termesztő.

Szavai szerint a növény télen nem igényel külön odafigyelést, és a levendula nemcsak óriási levendulamezőkön érzi jól magát, hanem cserépben is, ügyelni kell azonban arra, hogy néhány év múlva nagyobb cserépbe kerüljön. Mint megjegyezte, készített már levendulaízesítésű mézet, szörpöt is, de sokan készítenek levendulást cukrot és sót is, amelyek közül az utóbbi, a sültek ízesítésére kiváló.