2024. április 23., kedd

Német nyelvi tábor Muzslyán

A tábornak az idén is a Szervó Mihály Általános Iskola adott otthont (Fotó: Kecskés István)

A tábornak az idén is a Szervó Mihály Általános Iskola adott otthont (Fotó: Kecskés István)

Muzslyán pénteken fejeződött az egyhetes német nyelvi tábor, amelyet ötödik éve szervez a Bánáti Magyar Pedagógusok Egyesülete – a Dunamenti Svábok ulmi Központi Múzeuma Alapítványnak, a Császárkert kft.-nek és a muzslyai Road Fleyers motorosklubnak a támogatásával.

Az idei táborba – többségben az általános iskola felsős tagozataiba járó – diákok érkeztek: Nagybecskerekről, Tordáról, Tamásfalváról, Erzsébetlakról. Természetesen itt voltak a helybeli muzslyai diákok is. Mint ahogy Koppi Juhász Gabriella, a muzslyai Szervó Mihály ÁI némettanárnője mondja, a tábor célja, hogy a gyerekek nyáron is aktívan foglalkozzanak a német nyelvvel, szórakozzanak, játékos módon tanuljanak és fejlesszék a tudásukat a német nyelvből. Az a cél, hogy a gyerekek elsajátítsák a német nyelven való alapszintű kommunikálást, hogy a nyelvet bátran használják, hogy megértsék a másikat és megértessék magukat.

A német nyelv gyakorlása mellett a gyerekek koreográfus közreműködésével német népdalokat és táncokat is tanultak, kirándultak Nagybecskerekre és Újvidékre. Mint ahogy Lóczi Valéria némettanárnőtől, a tábor másik szervezőjétől hallottuk, a gyerekek elkészítettek egy színdarabot is: a Hófehérke című mesetörténet német változatát, amit előadtak a Nagybecskereki Német Egyesület tagjainak.

A tábor szervezői azt tapasztalják, hogy a német nyelv iránti érdeklődés évről évre növekszik. A pályázatot 25 diákra írják ki, de a létszám ennél mindig magasabb. A diákok közül vannak, akik tudatosan döntöttek a német nyelv tanulása mellett, ugyanis később külföldön terveznek munkát vállalni.