2024. április 19., péntek
FORMULA–1

Hamilton kicselezte a Williamst és az esőt is

Lewis Hamilton harmadik alkalommal nyerte meg a Brit Nagydíjat, sikere azonban ezúttal nem jött könnyen, hiszen néhány váratlan akadályon kellett átrágnia magát, és egy tökéletes döntésre is szüksége volt, hogy Nico Rosberg előtt végezhessen.

A brit a silverstone-i pályán is megszerezte az első rajthelyet csapattársa előtt, s miközben a startnál mindenki azt figyelte, hogy ezúttal kettőjük közül ki rugaszkodik el jobban, a második sort elfoglaló Williamsek meglepték őket. Felipe Massa a két ezüstszínű autó között elhúzva az élre állt, Valtteri Bottas pedig követte őt, bár az első kanyarok során Hamilton őt maga mögé tudta utasítani.

A mezőny hátsó felében történt bizarr balesetek azonban hamar a pályára hívták a biztonsági autót. A 3-as kanyarban kialakult tolakodás következtében Romain Grosjean nekicsúszott csapattársának, Pastor Maldonadónak, az őket hirtelen mozdulattal elkerülni próbáló Fernando Alonso pedig szintén elvesztette az irányítást autója felett, és oldalról beleszállt Jenson Buttonba – tehát a két Lotus és a két McLaren is egymásnak ütközött, a négy autó közül pedig csak Alonso volt képes folytatni a versenyt.

A safety car kiállása után Hamilton hamar dűlőre akarta vinni a dolgot, és az újraindításnál azonnal utat próbált találni Massa mellett, ám lecsúszott a pályáról, és így ahelyett, hogy az élre állt volna, Bottas is megelőzte őt. Az első bokszkiállásokig tartó húszkörös menet tehát szokatlan képet festett, hiszen a két Williams vezette a mezőnyt, akiket szorosan követett a két előzni képtelen Mercedes. Közülük Bottas tűnt a leggyorsabbnak, aki többször is előzési közelségbe került a brazilhoz, ám a csapat az első körökben nem hagyta őket csatába bonyolódni.

A váratlanul a győzelem közelébe kerülő Williams talán túl óvatosan taktikázott, hiszen egyrészt Bottas talán képes lett volna jobban elhúzni üldözőitől az élen, másrészt pedig a bokszkiállásokkal sem mertek kezdeményezni, hanem megvárták, hogy a Mercedes lépjen előbb, ezzel szinte garantálva, hogy egyik autóval átugorják őket. És így is történt, a négyesből először Hamilton állt ki, majd amikor Massa és Rosberg egy körrel később szintén kereket cseréltek, mindketten a jókora előnnyel rendelkező brit mögé jöttek vissza – Bottas pedig még jól járt azzal, hogy ezt követően be tudott sorolni a harmadik helyre, így immár két autó választotta el a Mercedes bajnoki riválisait.

Hamarosan egy újabb változó került az egyenletbe, hiszen a szokatlanul napos és meleg brit hétvége zárásaként megérkezett az eső a pályára. Itt is nehéz volt okosan dönteni, hiszen a csapadék néhány perc különbséggel, két hullámban érkezett, és akik már az első, enyhébb esőzés során kihajtottak intermediate gumikért, azoknak az abroncsai túlságosan felmelegedtek a nem teljesen vizes pályán. Ezzel főként csak a hátrébb tanyázó autók kockáztattak, illetve az 5. helyen álló Kimi Räikkönen, aki egész hétvégén gyorsabbnak mutatkozott ugyan Sebastian Vettelnél, ám ezzel a húzással semmissé tette addigi előnyét.

Nem sokkal később aztán komolyabban rákezdett az eső, a csúszós pálya slick gumikkal pedig Rosbergnek tetszett igazán – gyors egymásutánban áthámozta magát az esőben hagyományosan küszködő Williamseken, és pillanatok alatt az élen óvatosan haladó Hamiltonnal szembeni előnyét is ledolgozta. Ám még mielőtt kibontakozhatott volna a csatájuk, a brit a bokszba hajtott köztes esőgumikért, ezt pedig pont a megfelelő pillanatban tette, hiszen amint visszatért a pályára, már rendes erős körülmények fogadták. Rosberg lendületének ez véget is vetett, mert amikor egy körrel később ő is cserélt, már 9 másodperccel csapattársa mögött tanyázott.

A hátralévő nyolc körben már változatlan marad közöttük a különbség, így Hamilton ugyan a vártnál körülményesebben, de mégiscsak megnyerte hazai futamát, 2008 és 2014 után harmadszor. Rosberg mögött a lesipuskás Vettel ért még fel a dobogóra, aki ugyanolyan jól időzítette kerékcseréjét, mint Hamilton, így képes volt átugrani a száraz pályán egész hétvégén a Ferrarinál gyorsabbnak tűnő Williamseket. Massának és Bottasnak végül be kellett érnie a 4. és 5. hellyel, amivel a verseny elejének alakulása után nem lehettek elégedettek, ráadásul a finnt a végén még a Red Bull is megszorongatta.

Räikkönen az elszámolt boksztaktika után egy újabb kiállásra kényszerült, és csak a 8. helyen futott be az alaposan átalakított autóval érkező Force India két pilótája között. Alonso pedig a 10. lett, ezzel idén először szerzett pontot a küzdelmes szezont teljesítő McLaren-Hondával, de örömre persze így sem volt oka, hiszen 13 célba érkező között érte ezt el.

Tavaly Hamilton hazai győzelmére Rosberg is hazai győzelemmel tudott válaszolni Hockenheimben, idén azonban erre nincs lehetősége, mivel a Német Nagydíj kimaradt a naptárból. A következő verseny így három hét múlva a Magyar Nagydíj lesz a Hungaroringen.

A Brit Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:31:27,729, 2. Nico Rosberg (német, Mercedes) +10,9 másodperc hátrány, 3. Sebastian Vettel (német, Ferrari) +25,4, 4. Felipe Massa (brazil, Williams) +36,8, 5. Valtteri Bottas (finn, Williams) +1:03,1, 6. Danyiil Kvjat (orosz, Red Bull) +1:03,9, 7. Nico Hülkenberg (német, Force India) +1:18,744 kör, 8. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +1 kör, 9. Sergio Pérez (mexikói, Force India) +1 kör, 10. Fernando Alonso (spanyol, McLaren) +1 kör stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 194 pont, 2. Rosberg 177, 3. Vettel 135, 4. Bottas 77, 5. Räikkönen 76, 6. Massa 74, 7. Ricciardo 36, 8. Kvjat 27, 9. Hülkenberg 24, 10. Grosjean 17 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 371 pont, 2. Ferrari 211, 3. Williams 151, 4. Red Bull 63, 5. Force India 39, 6. Lotus 29, 7. Sauber 21, 8. Toro Rosso 19, 9. McLaren 5.