2024. április 25., csütörtök

A várandósság, a szülés menetét is szimbolizáló úton

Séta a SzüléSzületéS minőségéért – A programsorozat Topolyán zárult

Június 26-án Budapesten hagyományteremtő séta, hozzá kapcsolódó programsorozat vette kezdetét, amelynek céljai között szerepelt, hogy felhívja a figyelmet a szülés/születés minőségének jelentőségére. Kezdeményezői útjuk végén, július 3-án, a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségházhoz, annak bábafájához érkeztek.

A topolyai bábafánál

A topolyai bábafánál

A helyi Juhász Erzsébet Könyvtárban és a Művelődési Ház kiállítótermében folytatódott a sorozat szakmai kerekasztal-beszélgetéssel, valamint egy, a császármetszéssel kapcsolatos legfrissebb kutatásokat bemutató film vetítésével és hozzá kapcsolódó beszélgetéssel. A szakmai tartalmakat Csernik Árpád színművész irodalmi hangolója vezette fel.

– Azért jöttünk Topolyára, mert szeretnénk támogatni a topolyai egészségházat abban, hogy minél nagyobb híre menjen: ebben az intézményben, ahol komolyan veszik a WHO ajánlásait a szülés természetességére, beavatkozásmentességre vonatkozóan, ahol vélik, hogy beavatkozások csak indokolt esetben történjenek, igazi családi támogatásban van részük mindazon családoknak, anyáknak, akik úgy döntenek, ebben az intézményben szeretnék világra hozni kisbabájukat – nyilatkozta lapunknak Andrek Andrea pszichológus, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara Affektív Pszichológia Tanszékének munkatársa, aki kifejtette:

– Utunk szimbolizálja a várandósság vagy önmagában a vajúdás, szülés menetét is. Van, amikor az könnyű és lendületes, van, amikor nehéz, fájdalmas. Ez a gyalogtúra leképezi azokat az élményeket, amelyeket átélhetünk szülés közben is.

A másodízben szervezett séta célállomásához érkezvén, ahol dr. Agyánszki János, a topolyai egészségház igazgatója is köszöntötte az egybegyűlteket, a bábafára az ELTE Affektív Pszichológia Tanszékének vezetője, dr. Varga Katalin egyetemi docens elhelyezte azokat az érkezők vándorbotján lévő lobogókat, amelyeken a kezdeményezés támogatóinak aláírásai, üzenetei szerepelnek. A vendégek elismerésben részesítették a Norvég Civil Támogatási Alap által segélyezett program vajdasági fő koordinátorát, az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány szakmunkatársát, Ricz Dencs Tünde mentálhigiénés szakembert, a topolyai egészségház igazgatóját, valamint munkatársait: a nőgyógyászati és a szülészeti részleg vezetőjét, főorvosát, dr. Kanjevac Dudás Györgyi szülész-nőgyógyász szakorvost, dr. Cservenák Péter szülész-nőgyógyász szakorvost és Balassa Erzsébet szülésznőt, a nőgyógyászati részleg főnővérét. Mindannyian ajándék könyveket is átvehettek a TAVAM jóvoltából. A program topolyai állomáshelyén a 3+ Nagycsaládosok Egyesülete által kiírt, Testvér születik című képzőművészeti pályázat eredményeit is kihirdették, a beérkezett 174 pályamunkából alkalmi kiállítások nyíltak. Az esemény támogatóinak sorában szerepelt továbbá a Topolya Községi Nyugdíjas-egyesület Ács József képzőművészeti csoportja is, amely öt alkotást ajándékozott a topolyai szülészetnek.