2024. április 24., szerda

A megvalósítások éve

Maglai Jenő munkabeszámolója – Két hét múlva bemutatják az újradolgozott palicsi főtervet

Féléves munkabeszámolót tartott pénteken sajtótájékoztató keretében Maglai Jenő polgármester. A beszámolóból kiderül, nagyon sok mindenben elmozdultunk a holtpontról, a polgármester azonban kiemelte, nagyon sok területtel még mindig elégedetlen. Több új beruházás, egy éven belül kétezer munkahely létesül a városban.

– A 2014-es év nagy részében az időnket az kötötte le, hogy szanáljuk a helyzetet, amellyel szembesültünk. Komoly energiákat fektettünk abba, hogy megoldjuk a Köztisztasági Közvállalatban, az Utasszállító Közvállalatban, a Stadionban, a Palics–Ludasban kialakult gondokat, ésszerűsítsük a városi közigazgatás munkáját. Emellett komoly fejlesztési projektumok alapjait tettük le az év során. Az, hogy sikerült bizonyos dolgokat a helyére tennünk, meghozta az első gyümölcsét az idei év első felében – mondta bevezetőjében Maglai Jenő.

NAGYBERUHÁZÁSOK – NÉPSZÍNHÁZ, PALICS, ZSINAGÓGA, KOLLEKTOR

Maglai Jenő (Fotó: Diósi Árpád)

Maglai Jenő (Fotó: Diósi Árpád)

– Kilenc hónapig csak azon dolgoztunk, hogy a Népszínház felújításának dokumentációját rendezzük, így vághattunk bele a negyedik fázis munkálataiba, és terveink szerint a jövő hét végén leleplezhetjük az épületet, amelynek köszönhetően megváltozik a városkép. Sikerült biztosítani a szükséges 225 millió dinárt a külső munkálatok befejezéséhez. Augusztus végén sor kerülhet a beruházás folytatására, befejeződhet az új rész felépítése, a Korzó és a zöld szökőkút felőli homlokzaté, becsukjuk az épületet, elkészül a tető. Ezt követi majd a következő fázisban a beltér, először a régi, majd az új rész építése.

Amit szintén fontos küldetésünknek tekintettünk, az Palics stratégiai fejlesztése. A tó vize kérdésének rendezése, a biodiverzitás, az idegenforgalom fejlesztésének kérdése. Sokan megszóltak és kinevettek bennünket azért, mert újból terveket fogalmaztunk meg, stratégiákat vetettünk papírra. Ezeknek köszönhetően vehettük meg a kétéltű kombájnt, bizonyos elengedhetetlen gépezetet, de ami a legfontosabb, hogy ennek köszönhetően írhattam alá a múlt héten a Kfw Bankkal a memorandumot, amely nem kevesebb mint 5,8 millió euró vissza nem térítendő támogatáshoz juttatja a várost. Ebből az összegből megoldódhatna Palics és Hajdújárás teljes szennyvízelvezetésének a kérdése, a szennyvíztisztító fejlesztését is ebből lehetne fedezni, és a Palicsi-tó közvetlen közelében lévő területeken a védelmi zónát is kialakíthatnánk.

A palicsi főterv kidolgozásáért is kaptunk hideget-meleget, de be kellett látnunk, hogy a 2007-ben meghozott tervből szinte semmi sem valósult meg, és ahhoz, hogy elmozduljunk a holtpontról, át kell gondolni és dolgozni a főtervet. Komoly dokumentum nélkül nem lehet beruházásokat idehozni. Itteni munkacsoporttal együtt dolgozták ki ezt a dokumentumot, és mintegy két héten belül lesz lehetőség ennek a dokumentumnak a bemutatására is.

Harminc év késlekedés után két év alatt sikerült hatalmas előrelépést tenni a Zsinagóga épülete felújításának kérdésében. Néhány héttel ezelőtt fejeződött be a déli oldal felújítása, már csak az északi, legláthatóbb oldal van hátra. Hatalmas munkával, de elkészültek a beltér projektdokumentációja is. Ezek a munkálatok jövőre megkezdődhetnek.

Tavaly sok panasz érkezett a távfűtő hálózat cseréje munkálataival kapcsolatban, azt kell hogy mondjam a polgároknak, hogy az idén sem lesz könnyebb a helyzet, mert jelenleg is egy hat millió euró értékű beruházás kivitelezése van folyamatban. A kollektor építése miatt a város több részét lezárták, augusztusban emiatt a nemzetközi E5-ös utat is lezárják legalább 15 napra. Ez komoly gondokat okoz majd a közlekedésben. De ez elkerülhetetlen.

Az idei évben kifejezetten sikeresek voltunk a pályázás terén, azért, mert tavaly erre készültünk. Ennek köszönhetően 517 millió dinárt sikerült elnyernünk különböző projektumokra, 158 milliót egy ipari hangár kiépítésére, 40 milliót a Műszaki Szakközépiskola épülete homlokzatának felújítására, 68 milliót a szennyvízhálózat és vízvezeték kiépítésére 11 utcában, két utcában az aszfaltozásra, 6 milliót a Népkörre, 6 milliót Idegenforgalmi Központ épülete kialakítására Palicson, 13 milliót a Vér-tó környékének kikövezésére. Jó csapatunk van, jó projektumaink, nem csak a politikai támogatás, kapcsolat volt a fontos.

ÚJ MUNKAHELYEK NYÍLNAK

Az elmúlt időszakban azért is támadtak bennünket, mert nincs gazdasági fejlődés a városban, nincsenek beruházások. Ezen a területen is sokat dolgoztunk. Az elkövetkező egy évben ez is megmutatkozik, mindaz, amiért a háttérben dolgoztunk. Nem utazgattam sokat Münchenbe és Londonba, mert nem volt időm, nagyon sok volt a dolgom. Ennek ellenére jöttek beruházók. Épül a Masterplast, augusztus végéig 250 munkahely nyílik. Tegnap nyílt az Amatek, egy éven belül 800–1000 ember kaphat ott munkát. A belgrádi MPC tízmillió eurós beruházásba kezd, bevásárlóközpontot épít egy saját tulajdonú területen a Palicsi úton. Szabadkára érkezik a H&M, a Zara, és sorolhatnám. Októberben kezdi meg a beruházását egy másik vállalat, nem említenék még neveket, de további 800 munkahelyet jelent majd ez Szabadkának. Attól félek, hogy jövőre nem lesz elegendő szakemberünk, akik ezekben a vállalatokban majd elhelyezkedhetnének. Aki akar dolgozni, dolgozhat majd. Az év végéig újra feléled a Belgrád áruház. Az új tulajdonosok novemberre tervezik a nyitást, kereskedelmi jellegű beruházásról van itt is szó. Fontos lenne az átlagfizetés növelése is, hogy itt tartsuk a minőségi munkaerőt, a fiatalokat, akik sajnos továbbra is elhagyják a várost.

INGATLANVÁSÁRLÁS

Két héten belül megszülethet a szerződés az egyes kaszárnya megvásárlására. A hónap végéig megszülethet a döntés a Hadseregotthon megvásárlására is. Mennek tönkre ezek az épületek, ezt nem szabad hagyni, hanem a városnak meg kell őket szerezni, ez nem az én jövőmbe való befektetés, hanem a gyermekeink, a polgárok jövőjébe való beruházás.

Három héten belül az is kiderülhet, hogy megvásárolhatjuk-e a valamikori Zorka mintegy 30 hektáros területét. Jelenleg zajlik a talaj kivizsgálása, az adóhivatal felmérése szerint az ár a számunkra megfelelő, amennyiben politikailag megegyezünk, akkor sor kerülhet a megvásárlásra, és 2016-ban már a kis- és középvállalkozásoknak is tudunk nyújtani valamit, a helyi vállalkozóknak is. Nem csak a nagy, külföldi beruházók jelentik Szabadka jövőjét.

BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK

Jelentős előrelépés születhetett a kiadások területén is. Tavaly is csökkentettük a kiadásokat, mintegy 200 millió dináros megtakarításról beszélhetünk. Minden hitelünket, kötelezettségünket fizettük az elmúlt másfél évben, nem került zár alá a városi költségvetés egy napra sem.

1 920 000 000 dinár volt a város összbevétele az év első hat hónapjában. Ami a kiadásokat illeti, 98 millió dinárt költöttünk elektromos energiára a közintézményekben, 177 millió a fűtésre, 85,5 milliót diákutaztatásra, 140 milliót az épületek karbantartására, 160 milliót a kultúrára, 202 milliót kapott a Naša Radost – 28 milliót csak az étkeztetésre, 52 milliót a szociális szféra, 30 milliót a helyi közösségek, 116 milliót az általános, 90 milliót a középiskolai oktatás.

MEGOLDATLAN PROBLÉMÁK

Jóváhagyást kaptunk a Városrendezési Intézet Közvállalat és az Építési Igazgatóság Közvállalat összevonására. Ősszel ebből a kettőből egy közvállalat lesz.

Természetesen van sok megoldatlan probléma is. Még mindig nem vagyok elégedett a városi közigazgatás munkájával, illetve a városban a közbiztonság is problematikus. Nem sikerült egyetlen, a központban lévő épület homlokzatát sem felújítani, és a falusi helyi közösségekbe sem sikerült beruházót vonzani, aminek köszönhetően például Csantavéren, Bajmokon nyílhatna pár száz munkahely, és a fiatalok itt maradnának emiatt. Nem sikerült sportpályákat építenünk, pedig nagy szükség lenne rájuk. Elégedetlen vagyok a felügyelőségek és a kommunális rendőrök munkájával és a Szociális Munkaközpont munkáját is hatékonyabbá kellene tenni – tette hozzá Maglai.