2024. április 23., kedd
DOMBOS FEST 2015

Mint a mesében

Fényfestészet, zenei és gasztronómiai csemegék, tábortűz és sok-sok jó barát a löszfal tövében

A csütörtökön kezdődött és vasárnap záruló kishegyesi zenei fesztivál idén is színvonalas műsort kínál a közönségnek. Nagyon jól sikerült a nyitónap, amelyen a Rosé borteraszon Berecz István táncos volt a házigazda, a nagyszínpadon Berecz András mesemondó kápráztatta el a szalmabálákon ülő kisgyerekeket és felnőtteket egyaránt. A hivatalos megnyitón Dezső János, a Belgrádi Magyar Kulturális Intézet igazgatója egy sajátos csodának nevezte a 15 éves fesztivált, amely, mint mondta „az ezerarcú magyar kultúra értékeit mutatja”, majd a 35 éves Muzsikás együttessel és Csizmadia Annával idézhettük fel a magyar népdalkincs örök érvényű értékeit. Őket Lajkó Félix és zenésztársai követték a színpadon, a hangulat a Palya Beával közösen előadott dalok idején forrósodott fel igazán, és a fesztivál szlogenjéhez – Az életöröm nem tabu, hanem ráadás (Hamvas Béla) – illő pillanatokat élhetett át a koncert szépszámú közönsége. A zenei ínyencségek mellett minden este fényfestészet és tábortűz fokozza hangulatot. A tavaly nagy sikert aratott kezdeményezést továbbviszik a szervezők, a 100 méteres löszfalon sötétedéskor újra színes motívumok jelennek meg. Egy régi ismerősöm, aki most, jóval ötven felett látogatott először a fesztiválra, elárulta, hogy a kivetített színes képek és az átélt élmények alapján úgy érzi magát, mint a mesében. Mindehhez persze kihagyhatatlan a sajtos-fokhagymás lángos, a hatalmas hamburger, a hideg csapolt sör, a borkóstoló…

Pénteken este a Rosé borteraszon a Fokos zenekar volt a hangulatfelelős, a Borbély–Dresch Quartet dzsesszprodukcióját a kisszínpadon követhették a műfaj kedvelői, a nagyszínpadon a PASO, a Cimbaliband, a Fricska táncegyüttes lépett fel.

A vidék legnagyobb zenei eseményeként számon tartott Dombos Fest idén is hozza a formáját, biztosan nem csalódik, aki a hétvégén betér a Hegyalja utcába, ahol különleges zenei produkciók váltják egymást.

Szombaton a kemencés finomságok és a finom borok mellett az est vendége Panta Šiklja Nafta lesz. 20 órától a Zbogom Brus Li csapata, 21.30-tól a Zűrös Banda, 23 órától a tradicionális roma zenét játszó Oláh Gipsy Beats teremt hamisítatlan fesztiváli hangulatot. A vasárnapi kora esti borozgatás hangulatfelelőse a Góbé zenekar lesz, 20 órától egy örmény–orosz rockbanda, a Deti Picasso mutatkozik be Kishegyesen, 21.30-tól pedig a Fábián Juli & Zoohacker formáció koncertje zárja az idei programsort. A belépőjegyárakról és a pontos programról további információk a www.dombosfest.org internetes oldalon találhatók.