2024. április 19., péntek
TENISZ - WIMBLEDON

Tomić nem volt magas akadály

Đoković a nyolcaddöntőben, és Anderson következik – Dustin Brown legyőzte Nadalt – Troicki Monfilsszal edzett – Szombaton: Kvitová–Janković

Csak az ötödik versenynap zárult Wimbledonban, de a főtáblán rajtoltak több mint 80 százaléka már kiesett, szombat estére pedig már csak egynyolcaduk marad versenyben. Ebben a nyolcadban már helyet kapott Novak Đoković, és Viktor Troickinak lesz ma szép esélye, hogy növelje a szerbiai állva maradtak létszámát, hisz nem a volt kétszeres bajnok spanyol Rafael Nadallal kell megmérkőznie a nyolcaddöntőért, hanem a jamaicai születésű, német színekben szereplő Dustin Brownnal.

Erre úgy került sor, hogy nem véletlenül figyelmeztettünk arra, hogy Brown füvön csodákra képes, hisz két éve verte már Federert is, tegnapelőtt este pedig újra nagyot alakított, s négy játszmában Nadalt is kitessékelte a tornáról. Hogy Troicki mégis esélyes, abból ítéljük meg, hogy e talajon az utóbbi hetekben ő is jól játszott, hisz Stuttgartban döntőt, a Queen’s Clubban pedig elődöntőt harcolt ki. Troicki és Brown tavaly ősszel két challengeren mérkőztek, s az állás 1:1. Tegnap Viktor külön előkészületeket is tartott a mai meccsre, hisz a Brownra nemcsak külsőben, hanem játékstílusban is emlékeztető francia Gael Monfilsszal edzett. Másrészt, a franciának mindegy volt, hogy kivel ütögetett, hisz leendő ellenfelét, Gilles Simont nagyon jól ismeri, lévén a honfitársa.

A címvédő Đoković csak 92 percet töltött a pályán a sokkal veszélyesebbnek vélt Bernard Tomić ellen. A világelső a negyedik játékban nyerte el először az ausztrál kezdőütését, aki ezután visszaesett, s Đoković még háromszor breakelt, a játszmákat pedig egyformán 6:3-ra nyerte. Novak rendkívül magabiztos volt, 13 ászt is ütött, mindháromszor könnyedén hárította Tomić breakesélyét, következő ellenfele pedig hétfőn a dél-afrikai Kevin Anderson lesz, aki ellen 4:1-re vezet, s akit, mint Tomićot is, 2011-ben is legyőzött, amikor első wimbledoni bajnokságát nyerte.

Ami a szerbiai lányokat illeti, Aleksandra Krunić jól kezdett, 3:3-ig egyenlő partnere volt Venus Williamsnek, azután azonban zsinórban háromszor elveszítette az adogatást, amivel behozhatatlan hátrányba került. Jelena Jankovićnak sem lesz könnyebb dolga, hisz szombaton a címvédő cseh Petra Kvitovával találja magát szembe. A pénteki meccseken csupa várt eredmény született, bár a veterán Sam Stosurtól sokkal erősebb ellenállást vártunk az amerikai Coco Vandeweghe ellen, aki számára a nyolcaddöntőben a cseh Lucie Šafářová következik.

A férfiaknál pénteken kiesett két tavalyi elődöntős. A bolgár Grigor Dimitrovot Richard Gasquet győzte le váratlanul könnyen, Nick Kyrgios pedig pontosan egy évvel és egy nappal később visszavágott Miloš Raonićnak a tavalyi vereségért. A Kyrgios–Gasquet rangadó is visszavágó lehet, hisz tavaly Londonban az ausztrál nyert, aki mindkét salakos meccsükön alulmaradt a franciával szemben. Stan Wawrinka, a Roland Garros idei bajnoka könnyen múlta felül Fernando Verdascót, és a negyeddöntőért a kellemetlen belga David Goffinnal játszik.

A nyolcaddöntő már ismert párjai, férfiak: Đokovic–Anderson, Wawrinka–Goffin, Kyrgios–Gasquet, nők: Šafářová–Vandeweghe, Azarenka–Benčić.

WIMBLEDON. – A férfitorna 2. fordulójában: Troicki–Bedene 6:3, 3:6, 6:2, 6:4, Brown–Nadal 7:5, 3:6, 6:4, 6:4, Karlović–Dolgopolov 5:7, 6:3, 6:4, 6:7, 13:11, Andujar–Rosol 6:4, 1:6, 4:6, 7:6, 6:4, 3. forduló: Đoković–Tomić 6:3, 6:3, 6:3, Anderson–L. Mayer 6:4, 7:6, 6:3, Wawrinka–Verdasco 6:4, 6:3, 6:4, Goffin–Bagdatisz 6:3, 6:4, 6:2, Gasquet–Dimitrov 6:3, 6:4, 6:4, Kyrgios–Raonić 5:7, 7:5, 7:6, 6:3. Nők, 2. forduló: Kr. Plíšková–Kuznyecova 3:6, 6:3, 6:4, Niculescu–Čepelová 6:3, 6:3, 3. forduló: Benčić–Mattek 7:5, 7:5, V. Williams–Krunić 6:3, 6:2, Sarapova–Begu 6:4, 6:3, Šafářová–Stephens 6:3, 6:3, 6:1, Vandeweghe–Stosur 6:2, 6:0, Azarenka–Mladenović 6:4, 6:4, Dijasz–Petković 7:5, 6:4.

TELAVI. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Zidanšek–Stolmár 6:2, 6:2.