2024. április 20., szombat
LABDARÚGÁS

Magabiztos Debrecen, döntetlen Újpesten és Hollandiában

Csütörtökön a magyar és a szerb csapatok számára is megkezdődött az 2015/2016-os európai kupaidény. Az Európa-liga 1. selejtezőkörében érdekelt együttesek közül a Debrecen hazai pályán 3:0-ra nyert a Sutjeska ellen, az MTK és az újvidéki Vojvodina Újpesten 0:0-t játszott egymással, a Ferencváros 1:1-et ért el Hollandiában, a Čukarički 1:0-ra győzött a szlovén Domžale vendégeként, a Crvena zvezda ellenben negatív meglepetést okozva a Marakanán kapott ki 2:0-ra a kazah Karjat Almatitól.

Az elért eredmény miatt mindenképpen érdemes a Debrecennel kezdeni az értékelést, hiszen a hajdúsági csapat az utóbbi idők problémáin felülemelkedve remek eredményt ért el a visszavágó előtt. A Debrecen edzője, Kondás Elemér elégedett a háromgólos fórral, de nem hagyja hátradőlni játékosait: „Nehezen indult a mérkőzés, az ellenfél nem olyan rossz csapat, mint azt sokan gondolták. Szövögettük a támadásokat, de nem sikerült annyi helyzetet kialakítani. A második félidőre feljavultunk, növelni tudtuk az előnyünket, és nagyobb különbséggel is nyerhettünk volna. Háromgólos előnyt szereztünk, ezt nem szabad elherdálni, nem dőlünk hátra. Biztos, hogy kint mindent megtesz az ellenfelünk, de mi tovább akarunk jutni.”

A Ferencváros számára jól indult a holland Go Ahead Eaglesnél tett látogatás, hiszen Gera Zoltán révén már a 3. percben megszerezte a vezetést, de Bart Vriends révén a félidő ráadásában egyenlített az ellenfél. Gera csalódott az eredmény miatt, de az eredmény tudatában bizakodó is: „Jól kezdtünk, hamar betaláltunk, a korai gól pedig láthatóan megfogta a holland csapatot. Elöl gyorsabbak és dinamikusabbak vagyunk ellenfelünknél, ez a második találkozón meg fog mutatkozni. Csalódottak vagyunk a végeredmény miatt, szerettünk volna nyerni, de mivel idegenben gólt tudtunk rúgni, bizakodó vagyok. Ez csupán a második mérkőzésünk volt az idényben, jobb lesz a jövő héten.”

Az MTK az újpesti Szusza Ferenc Stadionban fogadta a Vojvodinát, és habár mindkét együttesnek voltak jó időszakai, gól nem született a találkozón. László Csaba, a budapesti együttes edzője a kihagyott helyzeteken sajnálkozott, illetve a bíróval sem volt elégedett: „Nemzetközi szinten illene belőni a helyzeteket. Az első félidőben Varga Szabolcsnak volt egy olyan helyzete, amit illett volna belőni, aztán Torghelle Sándornak volt egy letámadása, ami után a szabálytalankodó védő sárga lapot kapott, pedig lehetett volna piros is. De mindegy, ezzel nem foglalkozom. Legyünk őszinték, nem kaptunk gólt, ez jó eredmény, a Vojvodina nem futballozott le minket, ez a legfontosabb.” Az ellenfél trénere, Zlatomir Zagorčić reméli, hogy a visszavágón több szerencséjük lesz: „Tudtuk, hogy meg kell izzadnunk az MTK ellen, mert jó csapatról van szó, és ezt bizonyította is az ellenfelünk az első félidőben. A második játékrészben viszont már nekünk volt több helyzetünk, és bízom benne, hogy a visszavágón már szerencsénk is lesz.”

A Zvezda hamar bajba került a kazah Karjat ellen, hiszen már a 3. percben emberhátrányba került, Savo Pavićevićnek kellett elhagynia a játékteret. A piros-fehérek végül ki is kaptak 2:0-ra, de a látottak alapján örülhettek, hogy ennyivel megúszták. Így vélekedett Miodrag Božović Zvezda-edző is: „A piros meghatározta a mérkőzés folyását. Nehéz megmondani, mi lett volna, ha egyenlő létszámban vagyunk a pályán. A Karjat megérdemelten nyert. Ha reálisak akarunk lenni, be kell ismerni, hogy Predrag Rajković második félidei védéseinek hála kerültük el a nagyobb arányú vereséget.”

A Čukarički Igor Matić büntetőjével szerezte meg a győzelmet a Domžale otthonában, amivel elégedett lehet, habár nem tudott újabb gólt szerezni, pedig csaknem az egész második félidőt emberelőnyben játszhatta. Ennek ellenére a gólszerző rendkívül elégedetten nyilatkozott: „Ha valaki a meccs előtt felajánlja nekünk ezt az eredményt, két kézzel kaptunk volna érte. Őszintén elégedett vagyok. Van mit javítani, de a legfontosabb a győzelem.”

A párharcok visszavágóit jövő csütörtökön, július 9-én játsszák le.

Santiagóban és Vancouverben is a trófea a tét

A hétvégén zárul két nagy nemzetközi torna, a dél-amerikai kontinensbajnokságnak tekinthető Copa América Chilében, illetve a női világbajnokság Kanadában.

Santiagóban a Copa döntőjében a házigazda és Argentína mérkőzik meg, előbbi az első trófeájára hajt, utóbbi Uruguay 15 győzelmet számláló rekordját kívánja beállítani. A múlt óriási argentin fölényt mutat, hiszen a 80 egymás elleni találkozóból 6 chilei siker és 21 döntetlen mellett 53-szor nyertek. Ezúttal is ők számítanak esélyesebbnek, de hazai pályán Chile borsot törhet az orruk alá.

Vancouverben a kétszeres világbajnok Egyesült Államok az egyszeres győztes, egyben címvédő Japánnal csap össze a vb-döntőben. Az észak-amerikai együttes az eddigi hat tornán mindannyiszor éremmel zárt, ez most sem lesz másképp, csak az érem színe kérdéses. Japán egyetlen dobogós helyezése a 2011-es aranyérem. Izgalmas csatára számítunk.