2024. április 19., péntek
KOSÁRLABDA

„A legizgalmasabb kontinensbajnokság vár ránk”

Aleksandar Đorđević húsz évvel ezelőtt az Európa-bajnok jugoszláv válogatott legponterősebb játékosa volt, most ő készíti fel a szerbiai nemzeti együttest az Európa-bajnokságra
Aleksandar Đorđević nem változtatta meg döntését, továbbra sem tart igényt a honosított játékosokra (fotó: Radovan Marković)

Aleksandar Đorđević nem változtatta meg döntését, továbbra sem tart igényt a honosított játékosokra (fotó: Radovan Marković)

Aleksandar Đorđević volt az 1995-ös Európa-bajnokság hőse. A döntőt Jugoszlávia csapata Litvániával játszotta, a 96 pontból 41-et ő dobott, és Szerbia 96:90-re nyert. A jugoszláv csapatnak a döntő volt a kilencedik meccse, és sem a csoportküzdelmek során, sem a kieséses szakaszban nem talált legyőzőre. Nehéz idők voltak azok nemcsak az akkori Jugoszlávia életében, de a kosárlabda életében is, így az aranyérem megszerzése is külön jelentőséggel bírt a csapat számára, valamint az akkori állam számára is.

A nagy csapatot, amelyben többek között Vlade Divac, Željko Rebrača és Žarko Paspalj is játszott, a napokban, az Eb-arany megszerzésének huszadik évfordulóján köszöntötték Belgrádban. Ezen az ünnepségen beszélgettünk Aleksandar Đorđevićtyel, aki jelenleg a szerb férfiválogatott szövetségi kapitánya.

1995-ben a csapat kilenc mérkőzést nyert meg sorozatban. Mely pillanatokra emlékszik vissza a legszívesebben abból az időből?

– Nagyon sok idő eltelt azóta, hogy minden egyes mérkőzésre vissza tudjak emlékezni. A házigazda görögök feletti elődöntős győzelem emlékezetes marad. Jó mérkőzés volt, amikor az olaszokkal játszottunk, mert ők nagyon kellemetlen stílust képviselnek. És persze a döntő, amikor hatalmas energiáról tettünk tanúbizonyságot. Talán minden idők legjobb litván válogatottját sikerült felülmúlnunk.

Érdekes időszak volt az, hiszen a horvát csapat tüntetőleg kivonult a teremből az eredményhirdetéskor, a himnuszt a szurkolók kifütyülték… Nem hordoz rossz érzéseket abból az időszakból?

– Voltak kellemetlen pillanatok, de az ember azt elfojtja. Annyi pozitív érzés és történés után, ami akkor ért minket, elfelejtettem a negatív érzéseket, és csak a szép pillanatokra emlékszem vissza.

A csapat irányítója volt, az edző meghosszabbított keze a pályán. Most pedig a válogatott szövetségi kapitánya. Az akkor szerzett tapasztalatok segítik most a munkájában?

– Biztos vagyok benne, hogy segít az akkor szerzett tapasztalat ebben a nehéz hivatásban. Persze a játékosi tapasztalataimat fel tudom használni, de edzőnek lenni nagyobb felelősséggel jár, mint játékosnak. Amikor edző lettem, mondtam is korábbi trénereimnek, hogy habár korábban is megbecsültem a munkájukat, de most még inkább tisztelettel tekintek arra az energiára, amit akkor ránk fordítottak.

A szerbiai válogatott mellett klubkötelezettségei is vannak, amióta elvállalta a Panathinaikosz irányítását. Hogyan tudja ezt a két kötelezettséget összehangolni?

– Nem tudom még. Újdonság ez még a számomra, de azt gondolom, hogy össze lehet hangolni a kettőt. Az előttünk álló időszakban fogjuk megszervezni a teendőket. Biztos vagyok benne, hogy lesz egy-két kialvatlan éjszakám, de igyekszem helytállni mindkét helyen. A válogatott körüli munkában lesz segítségem, így amikor nem leszek jelen, az utasításaimat ők hajtatják végre.

Szerbia a világbajnokságon második helyezett lett. Előttünk az Európa-bajnokság, ahol számos erős csapat mutatkozik be. Milyen Eb-re számít?

– Azt gondolom, hogy az egyik legizgalmasabb Európa-bajnokság lesz ez. Kemény munka vár a válogatottra. Eddig öt trónkövetelő csapat van. A horvát együttes erős, a szlovénekkel, valamint az oroszokkal is meggyűlhet a bajunk, és a franciákkal is, Görögország pedig kellemetlen ellenfél. A litvánok is rendkívüli csapatot állított össze.

A jövő évi olimpián a női kosárlabdacsapat már biztosan ott lesz. Mi a helyzet a férficsapattal?

– Örülök a női csapat sikerének, kiváló eredményt értek el. Minden elismerésem az övék. Mi is arra törekszünk majd, hogy kiváltsuk a jegyünket Rióba, hiszen ez a végső célja mindannyiunknak, ezért dolgozunk.

Egy korábbi nyilatkozatában azt mondta, hogy a válogatottban nem játszhatnak honosított játékosok. A nőknél Page igen sokat hozzátett a sikerhez. Esetleg az ő teljesítménye miatt változott-e a döntése?

– Nem gondoltam meg magam. Ezt az elvet fogom mindig is képviselni, és kiállok a korábbi nyilatkozatom mellett szavakkal és tettekkel is. Minden külföldről érkezett játékost szívesen fogadunk, ám a válogatottban csak szerbiai játékosok lehetnek.

Az Eb-győztesek

Az 1995-ös Európa-bajnokságot nyert válogatott tagjai: Dejan Bodiroga, Predrag Danilović, Saša Obradović, Zoran Sretenović, Žarko Paspalj, Miroslav Berić, Aleksandar Đorđević, Željko Rebrača, Vlade Divac, Zoran Savić, Dejan Tomašević, Dejan Koturović. Edző: Dušan Ivković.