2024. április 25., csütörtök

Több mint százan a szabadegyetemen

Csütörtökön volt a XIII. Vajdasági Szabadegyetem hivatalos megnyitója, amely egyben a tartalmas előadások kezdetét is jelentette a résztvevők számára. Malatenszki Dávid, a szabadegyetem egyik koordinátora arról számolt be lapunknak, hogy tartalmas előadások és jó hangulat jellemzik a rendezvényt.

– Az idei szabadegyetemre az elvárásainknak megfelelően egy több mint 100 fős társaság jött össze. Közülük 20-an szervezők, a többiek pedig résztvevők. Érkeztek fiatalok a Kárpát-medence minden részéről, természetesen főként Vajdaságból. Idáig a programok jól alakultak, minden elképzelést meg tudtunk valósítani. Az eddigi visszajelzések alapján a fiatalok nagyon jól érzik itt magukat. Van egy SMS-rendszerünk, és ezen keresztül főként dicséreteket kaptunk – mondta el a koordinátor, majd arról is beszámolt, hogy a tartalmas előadásokat követően, esténként remek bulihangulat van.

Szombaton Deli Andor európai parlamenti képviselő Quo vadis, Szerbia? – egy európai parlamenti képviselő szemével címmel tart előadást. Ezt követően a közéleti munkacsoportnak Csizmadia Norbert, a Magyar Nemzeti Bank gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatója tart előadását Jövőkép és stratégia címmel, a kultúra és életmód szekciónak pedig Horvát Lehel építőmérnök Alternatív fészekrakókról címen. Ezt Nógrádi György közgazdász, biztonságpolitikai szakértő Geopolitikai átrendeződés Európa peremén és hatása a globális hatalmi egyensúlyra című előadása követi, majd Kárpát-medencei szintű kerekasztal-beszélgetésre kerül sor Sóti Attila moderálásával. Az Ifjúsági kérdések és kihívások a Kárpát-medencében címet viselő beszélgetésen részt vesznek többek között a HÖOK (Magyarország), a Diákhálózat (Felvidék), a Kárpát-medencei Nyári Egyetem szervezőcsapata (Erdély) és a Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közössége képviselői. A szabadegyetem záróünnepsége 19 órakor kezdődik, s ennek keretében együttműködési megállapodást fog aláírni a Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ) és a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDisz). A záróünnepséget a szabadkai Chick Norris Band koncertje követi.