2024. április 25., csütörtök

Az ukránok hóna alá nyúlt az IMF

A szakértői egyeztetések után a Nemzetközi Valutaalap stábja úgy döntött, hogy lehetővé teszi a következő 1,7 milliárd dolláros részlet lehívását Ukrajna számára – jelentette be a szervezet csütörtökön este. A döntésre még rá kell bólintania az IMF igazgatótanácsának, de most úgy tűnik, hogy a valutaalap finanszírozhatja az országot akkor is, ha a magánhitelezők felé csődöt jelent.

Tavasszal az IMF még azt hangsúlyozta, hogy akkor hajlandó további összeget bocsátani az ukrán kormány rendelkezésére, ha június közepéig meg tud állapodni a magánhitelezőkkel adóssága egy részének elengedéséről. A szervezet azt szerette volna, hogy a mintegy 75 milliárd dolláros teljes adósságállományból 15 milliárdot leírnak. Az ukrán fél ezt úgy szerette volna elérni, hogy a futamidő meghosszabbítása mellett a kuponokat is csökkentsék, illetve az adósság egy részét engedjék el. A hitelezők az amerikai Franklin Templeton vezetésével azonban visszautasították ezt az ajánlatot.

Az IMF csütörtöki döntése egyébként nem volt meglepő, hiszen szerdán az ukrán jegybank alelnöke már örömmel jelentette be, hogy szinte minden előzetes feltételt teljesíteni tudtak, így hamarosan kedvező döntés születhet. Ráadásul június első felében már az IMF is figyelmeztette a magánhitelezőket, hogy hajlandó a 40 milliárd dolláros mentőcsomagból tovább finanszírozni az országot akkor is, ha nem állapodnak meg az átstrukturálásról.
Elképzelhető, hogy a valutaalap ezzel is nyomást akar gyakorolni a magánhitelezőkre, hogy fogadják el az ukrán javaslatot. A másik eshetőség pedig, hogy úgy gondolják, ha a magánbefektetők számára csődöt mond Ukrajna, akkor fenntarthatóbb lehet az adósságpálya.