2024. április 25., csütörtök

A fönntartható fejlesztés stratégiájának visszavonását követelik

A Dosta je bilo – Saša Radulović mozgalom közleményben követeli a város 2014–2020-as időszakra vonatkozó fönntartható fejlődési stratégiájának visszavonását, egy új dokumentum kidolgozását a nyilvánosság és az összes érintett bevonásával, hogy a helyi önkormányzat végre világos víziót teremtsen Zombor 2020-as képéről.

A közleményben kiemelik, hogy a korábbi hatalmi koalíció eleve felelőtlenül viszonyult ezen dokumentum kidolgozásához, nem ismerte föl a stratégiai tervezés súlyát és felelősségét, ráadásul számos mulasztást is elkövetett. A dokumentum másfél éves vajúdása is eleve problematikus, akárcsak az, hogy a részben tartományi, részben önkormányzati eszközökből történt kidolgozás ára mintegy 1,8 millió dinárba került. Zombor Város ahelyett, hogy a témában illetékes intézményt vagy szakembereket bízott volna meg a kidolgozás koordinálásával, a pénzt a rendes évi tagsági díj mellett a Bácska Regionális Fejlesztési Ügynökség számlájára utalta egy szerződésmódosítással az évi tagdíjról, amelynek egyetlen paragrafusában szerepel a stratégia kidolgozása.

Vajon milyen lesz öt év múlva Zombor? (Fotó: Fekete J. József)

Vajon milyen lesz öt év múlva Zombor? (Fotó: Fekete J. József)

Az átutalást követően különböző munkacsoportokat alakítottak, amelyekben a város érdekeit szem előtt tartó szakembereknek kellett volna helyet kapniuk, és a nyilvánosságot is be kellett volna vonni a munkába. Ehelyett a munkacsoportokat „hivatali kötelezettség” alapján állították össze, illetve telefonon hívtak össze olyan „érdekelteket és érintetteket”, akikről sejthető volt, hogy nem sok vizet zavarnak majd a munkacsoportban. Az eredmény, hogy a mintegy 20-tagú testületek összejövetelein legfeljebb öten jelentek meg, és az eredményességet mutatja, hogy a mostani stratégia zömmel a korábbi másolata, ráadásul több helyen Zombor még községként szerepel benne, noha már régtől városi rangja van.
Az említett Bácska fejlesztési ügynökség ezt követően úgy állt hozzá a stratégia megvalósításához szükséges akciótervek kidolgozásához, hogy elektronikus levélben kereste meg az intézményeket és egyesületeket, projektjavaslatokat és azok költségvetését kérvén tőlük, majd a válaszleveleket az adott akciótervhez csatolta. A Dosta je bilo mozgalom ezt végsőkig felelőtlen és törvényszegő lépésként értékelte, kérte a vitatott dokumentumok visszavonását.
Miután Zombor Város önkormányzatában megdőlt a hatalmi többség, a demokrata koalíció helyébe a haladók pártszövetsége lépett, a fejlesztési stratégia egy évre a fiókba került. Egyetlen nyilvános promóciót tartottak, ahol a polgárok és a szakmai nyilvánosság is mélységes csalódottságának adott hangot, és keményen bírálta a dokumentum kidolgozásának menetét, a stratégia tartalmát, követelvén az egyesületek finanszírozásáról szóló törvényellenes javaslatok visszavonását, de az azóta elmúlt fél év után se tudni, milyen változat kerül a városi képviselő-testület elé – áll egyebek közt a jövőtervezés nyilvánosságát követelő Dosta je bilo – Saša Radulović mozgalom közleményében. A mozgalom szerint a stratégia mostani változata megfelel a jelenlegi hatalomnak, mert lehetővé teszi, miként fogalmaznak, a pártparaziták bársonyszékbe ültetését a közvállalatok élén, valamint a pazarlást, a fölösleges kiadásokat.