2024. március 28., csütörtök

A Művelődési Ház nyara

A IV. Bábtábor csapata a július 4-én, szombaton 18 órai kezdettel a tájházban tartandó előadásukra invitálja közönségét

A IV. Bábtábor csapata a július 4-én, szombaton 18 órai kezdettel a tájházban tartandó előadásukra invitálja közönségét

A topolyai Művelődési Ház 2006 óta folyamatosan szervez olyan programokat, amelyek hozzájárulnak a gondozása alá eső, 1843-ban épült, 1986-ban topolyai tájházzá minősült létesítmény, immár műemlék élővé tételéhez. Jelenleg a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. címén a Szekeres László Alapítvány támogatásával a IV. Bábtábor zajlik a topolyai tájházban.

– 2006-tól rendszeres a programszervezés az említett helyszínen, vannak olyan programjaink, amelyek szorosan a tájházhoz köthetők. A főbb, tájházhoz kapcsolódó rendezvényeink kilencven százalékban pályázati támogatással valósulnak meg. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. címén a Szekeres László Alapítvány segítségére az idén is számíthattunk. Negyedik éve, ezúttal 200 000 forinttal támogatják az ún. Élő tájház elnevezésű projektünket, amely a Szent György-napi évadnyitót és a Szent Iván-napi nyárköszöntő programsort, valamint az idén augusztus 15-én rendezendő Krumplifesztivált is magában foglalja. Bábtáborunk ezen a héten zajlik, 38 résztvevővel. Szervezését a Szekeres László Alapítvány 150 000 forinttal támogatta. A tábor vezetője munkatársunk, Crnkovity Edit, a foglalkozásvezetők pedig Beck Izabella és Kokrehel József, valamint az idei újításunknak köszönhetően Crnkovity Gabriella színművész is, akit felkérünk, csatlakozzon a foglalkozásvezetők köréhez, és elfogadta a felkérést. Ezzel a lépésünkkel még színvonalasabbá kívántuk tenni a tábori foglalkozást. Szombaton, vagyis július 4-én 18 órától lesz a táborzárás, a bábtábori munka során elkészített előadások bemutatása. Július 6-ától újabb tábor lesz e helyszínen, kézműves jellegű, Budai Sinkovics Margit és Kálmán Judit osztálytanítók irányításával, segítőikkel. A táborvezetést a Művelődési Ház igazgatóhelyettese, Dudás Tatjana vállalta. Nagy népszerűségnek örvend ez a másodízben megrendezett tábori foglalkozássorozatunk. Sajnos a minőségi munkaszervezés okán kénytelenek voltunk korlátozni a résztvevők létszámát ötven főre. A tartalmas kézművesprogramok a foglalkozásvezetők elképzelései alapján szerveződnek, tematikus napokba rendezve. Ezúttal nem az utolsó foglalkozási napon, hanem jövő szombaton, július 11-én lesz a zárás alkalmi kiállítással. A kézművestábor esetében is iktattunk be újítást: a kétnyelvűséget figyelembe véve és azt népszerűsítve mindennap fél órában, két ízben Vesna Sretenović Vujičić, továbbá Balassa Emese, Bábi Orsolya és Nemes Aranka játszanak majd a gyerekekkel – nyilatkozta lapunknak Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatója.

Folytatódik-e az idén nyáron a Színes Vajdaság rendezvénysorozat újabb évada?

– A Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárságnál a Színes Vajdaság rendezvénysorozatunk negyedik évadának megszervezéséhez nyertünk támogatást 150 000 dinár értékben. Jóvoltából ebben az évadban, a tavalyihoz hasonlóan, a vajdasági nemzeti közösségek népi hangszereinek bemutatására, hangzásviláguk ismertetésére összpontosíthatunk. A Színes Vajdaság első két évadában a tartományban élő népi kulturális értékek sokszínűségét bemutatva elsősorban a tánckultúra és a viseletek kerültek előtérbe, 2014-ben a Népzene, amely összeköt alcímmel szerveztük meg rendezvényünket. Akkor a szerb, a magyar és a ruszin népzenei kultúrára fókuszáltunk, de úgy ítéltük meg, hogy ezzel korántsem merítettük ki Vajdaság népzenei sokszínűségét, így folytatjuk a tavalyi kezdeményezésünket: 2015 nyarán két nagyobb szabású koncert keretében a bunyevác, a szlovák és a román hangzásvilág kap teret. Július 14-én a tájház szabadtéri színpadán a szabadkai Ravnica lép fel bunyevác, a pancsovai Vlado Kolarik és zenekara pedig szlovák dallamokkal. Augusztus második felére tervezzük a második koncertet, román népzenei tartalmak bemutatásával, továbbá doroszlói fúvósok jóvoltából a magyar népzenei hangzásvilág olyan oldalával is megismerkedünk, amellyel mostanáig még nem. Tavaly a Színes Vajdaság keretében a magyar népzenei értékek közül a vonós és húros hangszerekkel előadottak kerültek előtérbe – fogalmazott az intézményvezető.