2024. április 16., kedd

A szülés természetességéért

A szülés-születés minőségének fontosságára hívják fel a figyelmet a Budapestről indult séta részvevői

Szerdán Hajdújárásra, csütörtökön pedig Szabadkára érkezett az Úton... Séta a Szülés-születés minőségéért program csapata. A sétához csatlakoztak a helyi, szabadkai szakemberek, kismamák, anyukák és apukák, nagymamák, akik szerdán egy előadáson, kerekasztal-beszélgetésen vettek részt, tegnap pedig Szabadka főterén léggömböket engedtek a magasba, majd a közkórház újszülött osztályára látogattak.

(Fotó: Tómó Margaréta)

(Fotó: Tómó Margaréta)

A szabadkai program koordinátora az Exspecto Mentálhigiéné Egyesület, a hajdújárási házigazda pedig Komenda Renáta védőnő és Gajda Nóra, a Kolibri Nagycsaládosok Egyesületének elnöke. A szerda délutáni beszélgetésen a szakemberek – pszichológusok, pre- és perinatális szaktanácsadók, szülésznők, szoptatási tanácsadók arról beszéltek, mennyire fontos a szülés minősége a gyermekkel való későbbi kapcsolatunk során, s hogy egyáltalán nem mindegy, hogy a szülés hogyan zajlik. Szó esett a szeretethormonról, arról, hogyan lehet azt sokszorosítani tudatosan, amennyiben nem olyan volt a szülésünk, amilyennek szerettük volna, miért fontos a baba anyatejjel való táplálása, és hogy tudni kell nemet mondani, amennyiben mi valamit nem szeretnénk a várandósságunk, szülésünk vagy a gyermeknevelésünk során.

Dr. Varga Katalin, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense, tanszékvezetője, a séta megálmodója arról beszélt, azért jöttek el Vajdaságba, mert Topolyán van alakulóban egy olyan szemlélet, amely közel áll az övékéhez, és szeretnék felhívni a szülő nők figyelmét erre az intézményre is.

– Ezt a sétát a budapesti ELTE perinatális szaktanácsadói és hallgatói kezdeményezték, akik a szülés környékén tevékenykedő szakmákat képviselik. Sok más lehetőséget is megragadunk, hogy felhívjuk a figyelmet a szülés természetességének a fontosságára, cikkeket írunk, képzéseket, konferenciákat szervezünk. A séta alkalmával az utca emberei között vagyunk, nagyon sok olyan emberrel találkozunk, akikkel váltunk pár szót, akiken keresztül úgymond alulról is tudtuk képviselni, mozgatni a változást, amit jó lenne minél hamarabb elérni. Azért jöttünk Vajdaságba, mert Topolyán alakul egy olyan szülészeti ellátás, amely nagyon jól képviseli ezt a szemléletet, amiről mi beszélünk. A topolyai kollégákkal régóta van együttműködésünk, és ezzel a sétával is adunk majd egy kis lendületet nekik. Remélem, hogy az édesanyák minél inkább közel tudnak kerülni ahhoz a csodálatos élményhez, amit a szülés természetes változata jelent, ideértve a várandósság, a szoptatás és a gyermekágyi időszakot is, ahol szépen megélheti az anyaságát – mondta Varga Katalin.

A séta részvevőit fogadta a Szabadkai Közkórház igazgatóhelyettese, Branka Milisavljević, aki lehetővé tette, hogy az érdeklődők bemenjenek a kórház újszülött és szülészeti osztályára, ahol ismertette a szabadkai intézmény adta lehetőségeket és a gyakorlatot, amely az anya-gyermek kapcsolatot érinti.

– Örömmel tölt el az, hogy a Szabadkai Közkórház nyitott volt, hogy fogadja a séta részvevőit, akik elsősorban a WHO által javasolt kritériumok népszerűsítését tűzik ki célul. Talán nem csak egy pusztába kiáltott szó lesz az, ami itt elhangzott, megállnak egy picit az itt dolgozók is, elgondolkodnak, hogy valóban minden úgy történik-e, ahogy a WHO javasolja, és ha nem, akkor mit lehet tenni, hogy valami megváltozzon. Én még mindig abban hiszek, hogy lesz egy kritikus tömeg, amely nemet mond, indokol, és elindul egyfajta párbeszéd a kórház és a szülő nők között – mondta Ricz Dencs Tünde.

A séta részvevőinek programja ma Topolyán folytatódik. Tíz órakor képzőművészeti tárlat nyílik a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház szülészetén. A 3+ Nagycsaládos Egyesület által szervezett képzőművészeti pályázat eredményeit is itt hirdetik ki, majd megnézik a topolyai bábafát. Fél háromtól Csernik Árpád színművész vidám irodalmi hangolóját kerekasztal-beszélgetés követi Szülni a XXI. században címmel a topolyai könyvtárban.

A beszélgetés részvevői Dr. Varga Katalin, PhD. pszichológus, Andrek Andrea pszichológus, Balassa Erzsébet szülésznő, Sablauer Brindza Beatrix, dr. Cservenák Péter szülész-nőgyógyász. Moderátor: Mengyán P. Ildikó pszichológus. 17 órakor a Microbirth – Mikroszülés című film vetítését is beszélgetés követi Novák Jula és Cservenák Péter vezetésével, szintén a Juhász Erzsébet Könyvtárban. 19 órától Route 5 koncert lesz a topolyai szökőkútnál.