2024. április 20., szombat

Templomrenoválás Tiszaszentmiklóson

Újravakolják a belső falburkolatot – Felállítják a kilencvenes évek elején kidöntött fakeresztet

Az elmúlt években hosszabb-rövidebb megszakításokkal ugyan, de folyamatos felújítási munkálatok zajlottak a tiszaszentmiklósi, Szent József nevét viselő katolikus templomban. Július első napjaiban újra kőművesmesterek szorgoskodnak a templomban, ahol a talajvíztől korábban elszigetelt és időközben kiszáradt falak vakolását végzik. A munkálatokról Törtei János, a községi tanács helyi közösségekkel megbízott tagja nyilatkozott lapunknak:

– Az önkormányzat pályázat útján az idén összesen kétmillió dinárt oszt szét a községben tevékeny egyházak projektumainak, beruházásainak a támogatására. Ennek keretében a bánsági püspökséggel egyeztetve Tiszaszentmiklóson a templom belső újravakolására esett a választás, mivel már hosszabb ideje csupaszon állnak a falak két méter magasságban. Ezenkívül még egy keresztet szeretnénk felállítani a falu bejáratánál, ahol a kilencvenes évekig állt egy fából készült feszület, de azt a zűrzavaros időkben, a nagy nemzeti felbuzdulás idején egyes elvakult honfitársaink motorfűrésszel kivágtak. A keresztet Szent István napjára újra felállítjuk a régi helyén, ahova őseink helyezték annak idején. A templom falának vakolására és a kereszt újraállítására az önkormányzat az egyházaknak szánt támogatásból 215 000 dinárt hagyott jóvá. A kétmillió dináros keretből a tiszaszentmiklósi katolikus, a pravoszláv, az evangélikus és az adventista egyház projektumait összesen mintegy félmillió dinárral támogatja a község – mondta Törtei János.

A pályázaton elnyert támogatás nem fedezi teljes egészében a templom újravakolását, ezért a tiszaszentmiklósi helyi közösség is támogatja a munkálatokat. Amint azt Tóth Ferenc, a helyi közösség és az egyháztanács tagja elmondta, a templomban folyó munkák befejezéséhez szükséges pénzt megpróbálják előteremteni a helyi közösség költségvetéséből. A templom tetőszerkezetét és burkolatát a torony rézborításával együtt már korábban kicserélték, de a tűzfalak javítása még hátravan.