2024. április 25., csütörtök

Négyen is sárgában szeretnének Párizsba érkezni

Az elmúlt évtized legizgalmasabb küzdelmére lehet számítani a szombaton, Utrechtben kezdődő 102. Tour de France-on. A négy legjobbnak tartott országúti kerékpáros ugyanazzal a céllal vág neki a viadalnak: három hét múlva az összetett győzelemért járó sárga trikóban akar Párizsba érni.

Ebből a négyesből is kiemelkedik a spanyol Alberto Contador, akinek a végső sikere különösen nagy bravúr lenne, mivel májusban megnyerte a Giro d'Italiát, a Giro-Tour duplázás pedig legutóbb 1998-ban az olasz Marco Pantaninak sikerült. A spanyol 2007 és 2009 után harmadszor győzhet a francia körversenyen - 2010-ben is elsőként zárt, de akkor tiltott szert találtak a szervezetében, emiatt kizárták és két évre eltiltották. Contador a két elvett elsősége ellenére - a 2011-es Giro-bajnoki címétől is megfosztották - nyolcadik győzelmét arathatja a háromhetes viadalokon, és ezzel utolérné az örökrangsor harmadik helyén a francia Jacques Anquetilt.
Contador bravúrját három olyan kerekes akadályozhatja meg, aki nyert már háromhetes nagy körversenyt: a brit Chris Froome, a kolumbiai Nairo Quintana és az olasz címvédő, Vincenzo Nibali. Ők abból a szempontból előnnyel indulnak Contadorral szemben, hogy idén kizárólag a franciaországi viadalra koncentráltak, azaz vélhetően frissebbek, mivel a Girón egyikük sem állt rajthoz. Froome a 2013-as Tourt, Quintana pedig a tavalyi Girót nyerte meg,
Nibali pedig mindhárom nagy versenyt - Giro, Tour, Vuelta a Espana - megnyerte egyszer.
Nagy meglepetés lenne, ha nem közülük kerülne ki a végső győztes, de a spanyol Joaquim Rodriguez és a kolumbiai Rigoberto Uran akár meglepetést is okozhat. Bár egyiküknek sincs összetett győzelme, mindketten többször állhattak már dobogón.
A sprintereknél is komoly harc várható a zöld trikóért zajló mezőnypontversenyben. Ott van az indulók között Mark Cavendish, aki az elmúlt hét évben 25 szakaszt nyert a Touron. A világ leggyorsabb kerekesének tartott 30 éves brit versenyző utolérheti és akár meg is előzheti az ötszörös bajnok francia Bernard Hinault-t (28). Ha ez sikerül neki, már csak a belga Eddy Merckx (34) lesz előtte. Aki megszoríthatja Cavendish-t, az a zöld trikót az elmúlt három alkalommal megnyerő szlovák Peter Sagan, valamint két német sprinter, Andre Greipel és John Degenkolb, továbbá a norvég Edvald Boasson Hagen lehet.
A 102. Tour de France 22 csapatának 198 indulójára 3360 kilométer vár. A 21 szakaszból álló viadalon két szünnap, egy-egy egyéni és csapatidőfutam és hat hegyi befutó lesz. Az első két etapot Hollandiában rendezik.