2024. április 19., péntek

Folytatódik a Gift of Life program

Hajdu László a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club új elnöke

Mától Hajdu László személyében új soros elnöke van a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Clubnak. Az 55 éves építési vállalkozó elmondta: egyik legnagyobb feladata a Gift of Life – Ajándékozz életet program koordinálása lesz, azt ugyanis szeptembertől klubja veszi át. A programban határon túli szívbeteg magyar gyerekeket hoznak a szegedi gyermekklinikára, hogy itt operálják meg őket. Olyan kicsiket választanak, akiket hazájukban nem vagy csak hosszas várakozás után tudnának megműteni. Kiválasztásuk ősztől a szegedi klub feladata lesz.

Mint azt tavaly decemberben lapunk is megírta, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján megműtötték az első vajdasági gyereket a Rotary klubok által létrehozott Gift of Life – Ajándékozz életet! programban. A 12 esztendős magyarkanizsai Szalai Viktor az aortaszűkület miatt végrehajtott sikeres operációt követően elhagyhatta a klinikát. A fiú néhány hónapig még gyógyszeres kezelésre szorul, de teljes értékű életet élhet, akár kerékpározhat és az iskolai focicsapatba is visszatérhet, ahol kapusként játszott.

A program 1991-ben indult, akkor negyven magyarországi szívbeteg gyermek operációját hajtották végre az Amerikai Egyesült Államokban. Harminc orvos is kiutazott akkor, őket a legmodernebb diagnosztikai és műtéti eljárásokra képezték ki, mely tudást a mai napig hasznosítják. A rendszerváltás utáni időszakban Magyarországon nem volt megfelelő műtéti kapacitás a gyermekszívsebészet területén, ezért a nemzetközi Gift of Life program nagy segítséget nyújtott a magyar orvosoknak, most ők segíthetnek gyermekeken. Vajdaság bevonásával új terület felé nyitottak, és az itteni orvoscsapat az év minden napján készen áll arra, hogy külföldi rászorulókon segítsen.

A Gift of Life – Ajándékozz életet! nemzetközi program célja – melyet minden országban a rotarysok koordinálnak és biztosítják a szükséges anyagi fedezetet –, hogy olyan gyermekeket gyógyítsanak meg, akiket hazájukban nem tudnak megfelelő színvonalon ellátni. A magyar rotarysok 2014 nyarától a környező országokban élő szívbeteg gyermekeken segítenek. A programot a Budapest-Tabán Rotary Club koordinálja, munkájukat a több száz orvos, nővér és egészségügyi személyzet is segíti, illetve több klub, köztük a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club.