2024. április 25., csütörtök

Méregdrága lehet a tüntetés

A hazai és külföldi tiltakozások ellenére Spanyolországban életbe lépett a tüntetéseket korlátozó törvény, amelynek megsértői súlyos szankciókkal számolhatnak. A paragrafusok szerint júliustól a be nem jelentett tüntetések résztvevői ugyanis akár hatszáz eurós büntetéssel, a szervezők viszont hatszázezer euróval sújthatók. Ez utóbbi tétel azokra vonatkozik, akik (engedély nélkül) olyan fontos helyszínekre invitálják a tömeget mint a forgalmas közlekedési csomópontok vagy az atomerőművek környéke.

Spanyolok tiltakoznak a tüntetéseket korlátozó új törvény ellen (Fotó: Beta/AP)

Spanyolok tiltakoznak a tüntetéseket korlátozó új törvény ellen (Fotó: Beta/AP)

Sokkal jobban járnak – a jóváhagyás nélkül és a közbiztonságot veszélyeztetve – a nemzeti parlament vagy a tartományi önkormányzatok székháza elé vonulók felbujtói, mivel nekik „csak” harmincezer eurót kell leperkálniuk a hatóságnak. A résztvevőkre viszont ilyen esetekben is vonatkozik a több száz, legrosszabb esetben a hatszáz eurós „fejkvóta”.

Ezentúl politikai, vallási, kulturális, de még sportrendezvényen sem szabad a közrendet zavaró módon viselkedni. Rendőrök engedély nélküli fényképezése szintén sokba kerülhet, ahogyan a hatósági kilakoltatások akadályozása is.

A Mariano Rajoy miniszterelnök vezette jobbközép kormány demokratikusnak tartja az új szabályozást, amely egy reformcsomag részét képezi. Azzal érvel, hogy a törvény biztosítja az állampolgárok megfelelő életkörülményeit és szabadságát.

Sokan nem értenek egyet a kormánnyal, amelyet azzal vádolnak, hogy a Franco-diktatúra bukása óta ilyen gyalázatos intézkedést még senki nem vezetett be az országban. A bírálók szájzártörvénynek nevezik a szabályozást, s úgy vélik, hogy alapjaiban sérti a véleménynyilvánítás és a szólás szabadságát. Azzal vádolják a Rajoy-kabinetet, hogy a törvénnyel a gazdasági válság következtében megszaporodott kormányellenes megmozdulásoknak akar véget vetni.

Az erőteljes lakossági életszínvonal romlást és hatalmas (csaknem 26 százalékos) munkanélküliséget is okozó válság ellen bevetett megszorításokat rengetegen bírálták az utcákon az elmúlt években. Elégedetlenségüket nemrég egyéb módon is kifejezték a spanyolok: a májusi helyhatósági választásokon nagyon sokan támogatták az ellenzéket. Emiatt a kormányzó konzervatív Néppárt – jóllehet a legtöbb szavazatot kapta – mégis vesztett, mert sehol nem szerezte meg az abszolút többséget. Így több kulcsfontosságú régióban és városban ellenzéki (baloldali) koalíció vette át az irányítást.

Bár a kormány azt állítja, hogy a gazdaság helyzete már jó, s fokozatosan csökken a munkanélküliség, ez a választókat nem hatja meg, mivel a változásból alig éreznek valamit.

Rajoyék bírálói mindenesetre azzal vigasztalódnak, hogy sztrájkolni még – állami pénzbírság kockázata nélkül – szabad. Kihasználva a lehetőséget, a légiforgalmi irányítók szakszervezete július 11-én és 12-én, majd 25-én és 26-án napi 3-3 órás munkabeszüntetésre készül, mintegy hatvan munkatársuk fizetésmegvonása és állásának felfüggesztése elleni tiltakozásul.