2024. március 19., kedd

Horvátország is bekapcsolódik a földközi-tengeri menekültválság enyhítésébe

A horvát kormány úgy döntött, bekapcsolódik a menekültválság enyhítését célzó Triton mentőműveletbe, és augusztusban egy hadihajót küld a Földközi-tengerre – írta a Jutarnji Liszt horvát napilap pénteken.

A lap arról cikkezett, hogy a műveletre kijelölt Andrija Mohorovicic nevű hadihajó 300 személy befogadására alkalmas. Ötvenfős legénységgel, és egy teljes egészségügyi csapattal három hónapig lesz küldetésen.

A kimenekített illegális bevándorlókat az Andrija Mohorovicic olasz kikötővárosokba viszi majd, ahol az ottani hatóságok átveszik és regisztrálják őket. A hadihajók a műveletben megsemmisítik azokat a hajókat, amelyekről már kimenekítették az embereket – írta a lap.

Az Európai Unió (EU) földközi-tengeri missziója, a Triton művelet, tavaly november elején kezdte meg működését, és a Mare Nostrum nevű programot váltotta. Az akcióban jelenleg 14 ország vesz részt, amelynek költségvetését - havi 2,9 millió eurót - szintén az EU biztosítja.

Célja, hogy a nemzetközi vizeken bajbajutott illegális bevándorlókon segítsen, valamint erősítse az embercsempészekkel szembeni fellépést.