2024. március 28., csütörtök

Egyszerűsítik a jelzálog kezelését

A parlament tegnap kezdte meg a jogszabály módosítási javaslatának vitáját

A jelzálogtörvény köztársasági parlament elé terjesztett módosítási javaslata lehetővé fogja tenni a zálogosított ingatlanokból származó összegek megfizettetését peren kívüli eljárással is – fogalmazott a képviselőházban a módosítás lényegére rámutatva Dušan Vujović pénzügyminiszter. Mint mondta, a megfizettetés fő módszere lesz a szóban forgó, melyet a jelzálogkölcsön által meghatározott lakások, házak és gépjárművek esetében alkalmaznak majd a leginkább.

– Meggyőződésem, hogy az igazságügyi rendszerünk reformjának egyik lehetősége az is, hogy az igazságügy ne foglalkozzon olyan kérdésekkel, amelyek jogilag teljesen egyértelműnek számítanak, s hogy mindenki megértse, a peren kívüli eljárások is összetevő részét képezik egy elfogadott értékrendszernek – jelentette ki Vujović, majd hozzátette: az adósoknak is pontos információkat kell kapniuk arról, milyen jogaik vannak és hogyan védhetik meg azokat, pontosan mekkora felelősséget vállalnak, amikor elfogadják a jelzálog feltételeit.

A jelenleg érvényben lévő törvényt 2005-ben fogadták el, tíz éve áll alkalmazásban, s most lényegbeli változásokon is átesik majd, számolt be lapunknak Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője. Mint mondta, közgazdászként az előző években és évtizedekben volt köze olyan hiteljóváhagyási és -megfizettetési kérdésekhez, melyekben a jelzálog jelentette az alapbiztosítékot, s ebből a perspektívából elemezte a beterjesztett törvényjavaslatot is.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– Sajnos alig van az országban olyan jogi vagy természetes személy, amelynek vagy akinek nem volt valamilyen hitele. Többségük azt is tudja, mit jelent a jelzálog, jelzáloggal ellátni valamely értékes ingatlant, melyet a hitelező kér biztosítékként a hitel megfizettetéséhez. Az elmúlt tíz év gyakorlata azt mutatta, hogy a jelzálog alapján történő megfizettetés nem volt az adósságbehajtás fő formája, szinte nem is lehetett élni azzal, különféle módszerekkel el lehetett lehetetleníteni. A törvény szándéka most az, hogy egyfajta jogi-gazdasági biztonságot teremtsen meg. Azt hiszem, a javasolt megoldásoknak köszönhetően az eddiginél jelentősen jobb helyzetbe kerültek a hitelezők, de az adósoknak is kedveznek a döntések, a törvény szem előtt tartja jogaik védelmét, itt pedig a kamat számít kulcsszónak. A jogszabály meghatározza, melyik kamatot hogyan kell elszámolni, az eddigiekben nem lehetett ezt tudni azokban az esetekben, amikor a szerződésekbe nem lett pontosan mindez belefoglalva – magyarázta lapunknak a képviselő.

Pék szerint a törvénymódosítás révén a befektetések száma is megnövekedhet, hiszen a pénzpiacon megteremtett biztonságérzet ehhez nagyban hozzá tud járulni. Arra a kérdésre, hogy mekkora a peren kívüli eljárások alkalmazásának jelentősége, a VMSZ-képviselő elmondta: nagy, hiszen a korábbiakban a gyakorlatban ilyesmi szinte teljesen elképzelhetetlennek számított.

– Most el lehet az ingatlant adni peren kívül, illetve nyilvános árverésen is. A peren kívüli értékesítés lényege, hogy az ingatlan felbecsült értékének kilencven százalékát kell szavatolnia. A peren kívüli eljárással összhangban zajló eladás igényét hét napon belül kötelesek bejegyezni, eddig erre sem volt lehetőség a jelzálogok rangsorolásából eredő adminisztrációs huzavonák miatt. Akár hányadik is a sorban a jelzálog alapú hitelező, be tudja jelenteni a peren kívüli megegyezésen alapuló megfizettetésre vonatkozó igényét – számolt be.

Korábban még egy dolog akadályozta az egész folyamatot. Pék elmondása szerint, ha sikerült is eladni az ingatlant, a birtoklapon szereplő hitelezők listája még fennmaradt, s nem lehetett tudni, velük mi is lesz pontosan, hiszen valamennyiük esetében külön-külön pert kellett indítani. Most az eladás esetén úgymond „tiszta lappal” indulhatunk, automatikusan törlődik a kielégített hitelezők sora is.

A képviselőház a jelenlegi munkamenet tempójának betartása esetén a jövő hét elején, valószínűleg kedden fogadja el a jelzálogtörvény módosítását.