2024. április 24., szerda

Eredményeket tudunk felmutatni

A tartományi kormány 16,6 millió dinárt adott fejlesztési, tudományos és kutatási projektumokra

Dr. Bojan Pajtić tartományi kormányfő és Zoran Radoman tartományi pénzügyi titkár európai uniós projektumok társfinanszírozásáról szóló szerződéseket nyújtott át oktatási intézmények képviselőinek pénteken délelőtt az Újvidéki Egyetem rektorátusán. A tartományi kormány tíz projektumot támogatott, a vissza nem térítendő támogatások értéke 16,6 millió dinár. Az anyagi segítségnyújtásnak köszönhetően hét projektumot az Újvidéki Egyetem, egyet az Újvidéki Újságíró-iskola, egyet a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, egyet pedig Bács község valósít meg. A tíz projektumot a tartomány mellett a szóban forgó intézmények 18 ezer euróval, az Európai Unió pedig 1,2 millió euróval támogatta.
– A tartományi kormány a társfinanszírozója az európai uniós projektumoknak, amelyek a támogatásunk nélkül nem valósulnának meg. Az utóbbi három évben 19 millió eurót sikerült biztosítani fejlesztési, tudományos és kutatási projektumokra, ebből a 2,3 millió eurót, azaz a költségek 15 százalékát állta a tartomány. Ma 16,6 millió dinárt osztottunk ki tíz különféle projektumra, és ez lehetővé teszi, hogy a jövőben is jelentős uniós anyagi eszközöket biztosítsunk Vajdaság számára – nyilatkozta Bojan Pajtić.

Dr. Radovan Pejanović, az Újvidéki Egyetem megbízott rektora elmondta, hogy a jelenlegi projektumok rendkívüli jelentőséggel bírnak, mivel számunka fontos nemzetközi projektumok. A telített európai tudományos-kutatói piacon és az oktatási életben a tartományi támogatásnak köszönhetően eredményeket tudunk felmutatni – mutatott rá az Újvidéki Egyetem megbízott rektora.