2024. április 23., kedd

Zajlik az aratás

A zentai Žitopromet bankkölcsönt vett fel, hogy naprakészen ki tudja fizetni a termelőket

Néhány napja már Zenta község területén is teljes gőzzel zajlik az aratás, a régió legnagyobb felvásárlója, a zentai Žitopromet malom pedig ennek megfelelően felkészült az idei termés átvételére. Predrag Đurović igazgató szavai szerint ebben az évben is ugyanolyan kedvező feltételeket kínálnak a termelőknek, mint a korábbi esztendőkben.

– Mintegy 75–80 ezer tonna búzára számítunk az átvevőhelyeinken. El kell mondjam, az idei búza rendkívül jó minőségűnek ígérkezik, ami persze jó hír mindannyiunk számára. A termés átvételére logisztikai és pénzügyi szempontból egyaránt felkészültünk: mintegy 6 millió euró értékű kölcsönt vettünk fel a kereskedelmi bankoktól, és egyelőre várjuk, hogy a piacon kialakuljon a búza idei ára, mert azt követően mi is ki tudjuk számolni az átvételi árunkat. Attól függetlenül azonban, hogy ebben a pillanatban még nem tudok pontos árról tájékoztatni, azt mindenképpen elmondhatom és megígérhetem, hogy ügyfeleink ugyanolyan kedvező árra és feltételekre számíthatnak, mint a korábbi években.

Az igazgató szerint a termelők gyakorlata az, hogy a termésük felét eladják, a másik felét pedig a Žitopromet raktáraiban tárolják, és csak később értékesítik. Ezzel kapcsolatban hozzátette, a náluk tárolt gabonát is napi áron vásárolják fel az év bármelyik szakában, attól függően, hogy az újvidéki terménytőzsdén hogy alakulnak az árak.