2024. április 25., csütörtök

Hagyományápolás és közösségépítés

Sokszínű tevékenység a kevi művelődési egyesületben

A kevi Móra István Művelődési Egyesület az elmúlt egy évben is számos rendezvényt szervezett a falu lakossága számára. A téli rendezvények közül ki kell emelni az egyesület karácsonyi műsorát, tavasszal az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról való megemlékezést, nyáron a kenyérszentelőt, ősszel pedig az 1956-os magyar forradalom előtti tisztelgést – ecsetelte Perpauer Attila, a művelődési egyesület vezetője szombaton este, a kultúrkör éves közgyűlésén, s hozzáfűzte, hogy elsődleges tevékenységük továbbra is a hagyományápolás, emellett környezetvédelemmel és közösségépítéssel is foglalkoznak. Az elkövetkező években elsősorban ez utóbbira helyezik majd a hangsúlyt, ugyanis olyan társadalmi változások előtt állunk, vagy már részesei is vagyunk, amelyek a közösség összetartozása helyett a széthúzást erősítik.

– Az egyesületünk számára viszont az a fontos, hogy összetartsunk, és egységesen lépjünk föl a kihívásokkal szemben – emelte ki az egyesület vezetője. Beszélt arról is, hogy egyesületük alapító tagja a közelmúltban megalakult Móra Ferenc Társaságnak, ezért Móra István délvidéki hagyatékával is komolyabban szeretnének foglalkozni az elkövetkezőkben. Az egyesület a környező települések mellett kapcsolatot szeretne kiépíteni a verseci művelődési egyesülettel is. A dél-bánáti egyesület tagjai a kenyérszentelő alkalmából mutatkoznak be a Zenta községhez tartozó faluban.

A fentieken kívül az egyesület tagjai nagy figyelmet fordítanak székházuk felújítására is. Perpauer Attila kiemelte, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán elnyert támogatásokból le szeretnék cserélni a nyílászárókat, a Bethlen Gábor és a Szekeres László Alapítvány jóvoltából pedig további közösségépítő programokat szerveznek majd.

A kevi művelődési egyesület tehetségpontként is sikeresen működik, és a Zentai Gyermekjóléti Alap jóvoltából pályázatot is nyertek, a támogatást tehetségnapok megrendezésére fordítják.