2024. március 29., péntek
LABDARÚGÁS - EURÓPA-LIGA

Pályán a magyar és a szerb csapatok

Ma megkezdik szereplésüket az Európa-ligában a magyar és a szerb labdarúgóklubok, a Ferencváros a holland Go Ahead Eagles vendégeként lép pályára, a Debrecen otthon fogadja a nikšići Sutjeskát, a Crvena zvezda a kazah Karjat Almatit látja vendégül, a Čukarički a Domžaléhoz utazik az első selejtezőkör első meccsén, illetve lesz egy magyar–szerb rangadó is, hiszen az MTK és az újvidéki Vojvodina egymással mérkőzik meg.

Az utóbbi párharcban érdekelt csapatok edzői egyaránt 50 százalék esélyt adnak mindkét alakulatnak a továbbjutásra, az MTK szakvezetője, László Csaba úgy fogalmazott, hogy nem arról kell beszélniük, hogy a lehető legnehezebb ellenfelet kapták: „Kaptunk egy ellenfelet. Vojvodinának hívják. Legalább nem kell messzire utaznunk. Felülsz a buszra, megérkezel, kimész a pályára, megnyered a mérkőzést, továbbjutsz, és hazajössz” – adta a meg a siker receptjét a nemrégiben kinevezett edző. A rivális trénere, Zlatomir Zagorčić tervei szerint már Budapesten is a győzelemre hajtanak majd: „Az MTK a magyar futball egyik hírneves csapata, a Ferencváros után északi szomszédunk legtöbb trófeával rendelkező együttese. Szervezetten játszanak, tapasztaltak, de meggyőződésem, hogy a Vojvodina kerete jobb játékosokból áll, és hogy már az első meccsen is a győzelemért fogunk játszani.”

A Debrecen talán kicsit esélyesebbnek tűnik a Sutjeskánál, a hajdúsági csapattal élete első európai kupamérkőzésére készülő fiatal csatár, a 19 éves Balogh Norbert háromgólos sikerben reménykedik: „Sokkal jobban izgulok, mint egy bajnoki mérkőzés előtt, roppant boldog lennék, ha pályára küldene az edzőm, nagyon várom ezt a pillanatot. Örülnék, ha képviselhetném Debrecent az El-ben, az pedig álomkategória lenne, ha gólt is tudnék szerezni a Sutjeska ellen. Háromgólos sikerrel már nyugodtabban utazhatnánk Montenegróba.”

A Ferencváros a holland élvonalból az előző idény végén kieső, de fair play díjazottként az európai kupaporondra kijutó Go Ahead Eagles vendége lesz ma este. Gera Zoltán, a zöld-fehérek támadó középpályása a fradi.hu-nak adott interjúban úgy vélte, az lesz a legfontosabb, hogy szervezetten védekezzenek, ne kapjanak gólt, az előttük adódó lehetőségekből pedig minél többet kihasználjanak.

A Crvena zvezdánál a játékosok egyöntetűen úgy fogalmaztak, hogy jobbnak tartják csapatukat a Karjatnál, és biztosak a továbbjutásban, habár nem ismerik a kazah élvonal erejét. „Jobb a csapatunk, biztos vagyok benne, hogy továbbjutunk a második körbe” – nyilatkozta a védő Miloš Cvetković.