2024. április 19., péntek

Heteken belül elkezdődik a kerítés felállítása

Néhány hónapot vesz igénybe a magyar–szerb határra tervezett ideiglenes határzár kiépítése – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtök reggel az M1 aktuális csatorna műsorában. Nyolc-tíz helyszínen egyszerre kezdődik majd el a munka, mégpedig azokon a területeken, amelyek a leginkább „kitettek” a bevándorlási nyomásnak, hogy „világos legyen mindenki számára, az ilyen törvénysértő cselekedeteknek Magyarország gátat szab” – mondta. A két ország viszonyát nem árnyékolja be a határzár – állapította meg a miniszter.

A határzár nyomvonalát a Belügyminisztériumban már meghatározták (Fotó: MTI)

A határzár nyomvonalát a Belügyminisztériumban már meghatározták (Fotó: MTI)

– Ez egy olyan kényszerintézkedés Magyarország részéről, amellyel megvédjük Magyarországot, és mint külső határ, megvédjük az Európai Uniót is az elképesztő mértékű illegális bevándorlással szemben – fogalmazott Szijjártó Péter.

A kerítés felállításának időpontjáról Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

– Heteken belül meg kell kezdődnie az ideiglenes határzár létesítésének a szerb–magyar határon – közölte.

A tárcavezető kifejtette: Orbán Viktor miniszterelnök az előző napi kormányülésen világossá tette, hogy az ideiglenes határzár megvalósításának minél hamarabb meg kell történnie. A kormány nem tud 4-5 hónapot várni – jelentette ki Lázár János. Megismételte, hogy a kivitelezést állami érdekkörben akarják tartani, a költségeket pedig 5–10 milliárd forint közé tette, emlékeztetve, hogy 6,5 milliárd forint már rendelkezésre áll. A határzár nyomvonalát a Belügyminisztériumban már meghatározták.