2024. április 25., csütörtök

Együtt gondolkodni a jövőről

Szijjártó Péter volt a XIII. Vajdasági Szabadegyetem vendége

Csütörtök délelőtt a kishegyesi Kátai-tanyán hivatalosan megnyílt a XIII. Vajdasági Szabadegyetem. A hagyományos rendezvényt ezúttal a Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ) és a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDiSz) közösen szervezték. A hivatalos megnyitón jelen volt Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere és Varga Diósi Viola, a szabadegyetem alapítója.

Szijjártó Péter: Olyan gyorsan változó világban élünk, ahol minden eddiginél nagyobb szükség van rá, hogy a magyarság összekapaszkodjon (Fotók: Molnár Edvárd)

Szijjártó Péter: Olyan gyorsan változó világban élünk, ahol minden eddiginél nagyobb szükség van rá, hogy a magyarság összekapaszkodjon (Fotók: Molnár Edvárd)

– Olyan gyorsan változó világban élünk, ahol minden eddiginél nagyobb szükség van rá, hogy a magyarság összekapaszkodjon. Nagyon komoly kihívások érik Európát, benne Közép-Európát és a magyarságot is. Ezért most össze kell fognunk, és együtt kell gondolkoznunk a jövőről. Ezek a kihívások pont annyira érintik az anyaországban élő magyarokat, mint a Kárpát-medence bármely pontján élőket, köztük a vajdaságiakat is. Európa olyan súlyos kihívások előtt áll, mint a bevándorlás, az energiabiztonság, a gazdasági kihívások és a terrorfenyegetettség. Ez egyszerre érinti az anyaországi és a vajdasági magyarokat is. Ezért fontos, hogy olyan eseményeken, mint a szabadegyetem, ahol felelősséggel gondolkozó fiatalok jönnek össze, megkapják a lehetőséget, hogy megismerjék a politikai döntéshozók gondolatait – mondta el Szijjártó Péter a médiának a szabadegyetem kapcsán. A külügyminiszter arról is szólt, hogy a szerdai magyar–szerb csúcstalálkozó komoly gyakorlati és szimbolikus jelentőséggel bírt. Minden megkötött megállapodásnak egyaránt haszonélvezői lesznek Magyarország és Szerbia polgárai is, természetesen a vajdasági magyarok is. A külügyminiszter arról is szólt, hogy hamarosan új határátkelőhelyeket nyitnak Magyarország és Szerbia között.

– A kerítés a törvénysértők ellen épül, a határállomások viszont a törvénytisztelő embereknek. Jelenleg 6 határátkelő van Szerbia és Magyarország között, amiből csak 3 tart nyitva éjjel-nappal. A határ 175 kilométer hosszú, és így ez nagyon kevés. Ezért megállapodtunk abban, hogy a hónap végén visszaadjuk a forgalomnak a Röszke és Horgos közötti régi határátkelőhelyet. A környéken lakóknak a jövőben nem kell kimenniük az autóútra, és nagyon hosszú sorokban várakozniuk. Megállapodtunk a Bácsszentgyörgy és Hadikfalva (Raština) közti határátkelőhely megépítéséről 2016-ig, valamint a Kübekháza és Rábé közti határátkelőhely 2017-es átadásáról – mondta el Szijjártó Péter.

A XIII. Vajdasági Szabadegyetem főtámogatói között van a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága is. Potápi Árpád János államtitkár arról számolt be a médiának, hogy a Kárpát-medencében megkezdődtek a nemzetpolitikai táborok.

Fiatalok a XIII. Vajdasági Szabadegyetem megnyitóján

Fiatalok a XIII. Vajdasági Szabadegyetem megnyitóján

– Tegnap Kárpátalján nyitottuk meg az első nemzetpolitikai tábort, most itt, Kishegyesen, a jövő héten pedig a Felvidék következik. Ezt a folyamatot fogja lezárni a tusványosi szabadegyetem, ami a legnagyobb ilyen jellegű rendezvény. Szeretném a fiatalok figyelmét felhívni, hogy ha lehetséges, akkor menjenek el ezekbe táborokba, hiszen a legfőbb jellegzetességük, hogy találkozási lehetőséget biztosítanak a fiataloknak, a politikusoknak, valamint a közéleti és civil szervezeti vezetőknek. Ne felejtsük el, hogy az ilyen táborokban születtek meg a legfontosabb nemzetpolitikai gondolatok, amelyek meg is valósultak. Ilyen volt pl. az oktatási-nevelési támogatás, a magyarigazolvány ötlete és a kettős állampolgárság ötlete is – mondta el Potápi, majd hozzáfűzte, hogy most is azt várják el a nyári egyetemektől, hogy legyenek ötletek, új elképzelések és célok.

Pásztor István a fiatalokhoz szólva elmondta, hogy budapesti szerb–magyar közös kormányülés az egyik legcsodálatosabb politikusi élménye volt. Az ülésen nagyon komoly problémák megoldása került kézzelfogható közelségbe.

– Fennállt a veszélye annak, hogy valahol az üllő és a kalapács közé szoruljunk. Az elmúlt 25 évben a vajdasági magyar politizálásnak folyamatosan az volt az egyik feladata, hogy ezt a helyzetet el tudja kerülni. Az elmúlt hetekben ez reális veszélyt jelentett. Az a 68 ezer ember, akik Magyarországra jutottak, itt ment át – mondta el Pásztor a bevándorlók kapcsán. Elmondása szerint ezek a személyek abba az irányba mozognak, amerre akadály nélkül tudnak közlekedni. A menekültáradat azért nem Horvátország felé irányul, mert ott a Duna.

– Ha az akadálytalan továbbjutás lehetősége megszűnik, akkor reménykedhetünk benne, hogy ezek az emberek nem erre fognak menni. Ezzel a probléma nem oldódik meg, de nekünk elsősorban önmagunkkal kell foglalkozunk. Természetesen nem az a végleges megoldás, hogy Magyarország kerítést épít, az igazi megoldás, hogy valahol valaki ezt a folyamatot megállítja – mondta a VMSZ elnöke a Vajdasági Szabadegyetem hivatalos megnyitóján.