2024. április 25., csütörtök

Harminckilenc autóbuszban 49 szabálysértés

A Niš melletti Nais autópályadíj-befizető pontnál történt közúti ellenőrzések során 39 autóbusz esetében összesen 49 szabálysértést jegyeztek fel a közlekedési rendőrök, olvasható a belügyminisztérium szerdai közleményében. A Belgrád–Niš autópályán a közlekedési rendőrség elsősorban a turistákat szállító autóbuszokat ellenőrzi, hogy betartották-e a pihenésre és a vezetés idejére vonatkozó törvényes előírásokat. A belügyminisztériumi közlemény szerint a kötelező pihenőidő be nem tartása miatt egy nap alatt öt sofőrt zártak ki a forgalomból, két autóbusz pedig csak néhány órányi veszteglés után folytathatta útját, amikor is megérkeztek az utazásszervezők által elküldött kipihent sofőrök. A közlemény szerint az ellenőrzött 39 autóbusz közül 20-ban (13 szerbiai és 7 külföldi jármű esettében) lépték túl a megengedett vezetési időt.

Vladimir Rebić, a közlekedési rendőrség főparancsnoka a közúti ellenőrzéssel kapcsolatban elmondta, hogy az Európai Unióval összehangolt szabályok szerint a sofőröknek négy és fél óra vezetés után 45 percet kell pihenniük, egy nap alatt pedig legfeljebb kilenc órát vezethetnek.

A közlekedési rendőrség közleménye szerint a teljes idegenforgalmi szezon alatt fokozott közúti ellenőrzésre számíthatnak az autóbusz-vezetők.