2024. április 25., csütörtök

Semmi ok az aggodalomra

Jorgovanka Tabaković: Nincsenek veszélyben a Szerbiában működö görög érdekeltségű bankok betétei

A Szerbiában működö görög érdekeltségű bankok ügyfelei nyugodtak lehetnek, mert ezen pénzintézetek ügyvitelében nincs fennakadás, fizetőképesek, és rendszeres a kifizetés is – jelentette be kedden este Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank kormányzója.

A görögországi válság hatására a Szerbiában működő görög pénzintézetek, a Vajdasági Bank, az Alfa Bank az Eurobank, és a Piareus Bank ügyfelei megrohamozták a bankokat betéteik kimentése érdekében, de erre semmi ok – nyomatékosította a bankormányzó –, mert a szóban forgó bankok is kötelesek voltak letétet lehelyezni a központi bankál, ami szavatolja a folyamatos fizetőképességet. Az érvényben levő törvény értelmében minden betét 50 000 euróig kifizethető – mondta Tabaković.

Azért sincs ok aggodalomra – teszi hozzá a bannkormányzó –, mert a görög érdekeltségű bankokból kimentett pénzösszegek tulajdonképpen nem a szalmazsákokban kötöttek ki, hanem más bankok számláin. Tehát a pénz jelen van az országos pénzforgalomban.

Tabaković asszony azt is hozzátette, hogy az SZNB megtett minden intézkedést, amit efféle rendkívüli helyzetek megkívánnak, és sem a fizikai, sem a jogi személyeknek nincs okuk arra, hogy kimentsék betéteiket. Ha mégis csődöt mondana a görög bankrendszer, a Szerbiában tevékenykedő bankok tőkéiket nem vihetik ki az országból, akárcsak a hazai gazdasági társaságok alapító tőkéje sem utalható át más országba.

A Szerbiában tevékenykedő görög bankok is a hazai törvényeknek megfelelően tevékenykednek, és lehetetlen a tőke kihelyezése országhatáron túlra – erősítette meg Nebojša Savić, az SZNB kormányzótanácsának elnöke, majd megismételte, hogy minden 50 000 euró alatti betét biztonságban van, és nagyon szigorúak a banki ellenőrzések.

A görög válság Szerbiát érintő lehetőségeiről szólva elmondta, ha mégis csődbe kerülne Görögország, az alapjaiban semmiképp nem rendítené meg sem az Európai Uniót, sem az eurót. Feltételezhető, hogy rövid időre valamennyit gyengülni fog az euró árfolyama, a tőzsdei kereskedés azonban már alkalmazkodott a kialakult helyzethez.