2024. április 25., csütörtök

Negyvenhárom igazgatóval kevesebb

Az átszervezés útján a Szerbiai Villanygazdaság

Véget ért a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) reorganizációjának első fázisa. A teljes folyamat befejezésével a vállalat akár évente 36 millió eurót is képes lesz megspórolni – jelentette be Aleksandar Antić bánya- és engretikaügyi miniszter.

Mint ismeretes, az EPS-ben márciusban lépett életbe az új vállalatvezetési modell, amely rögtön 43 igazgatói tisztség megszüntetésével kezdődött. A cégben működő üzemrészlegek számát hatvanötről harmincötre csökkentették, valamint az átalakítás végére a vállalatóriásnak 14 fiókja helyett csupán három marad.

Aleksandar Antić miniszter a sajtónak adott nyilatkozatában úgy értékelte, hogy a villanygazdaság a közeljövőben korszerű cégként fog működni.

– Az áramfejlesztő és a szénkitermelő részlegek összevonásával, valamint az elosztással és ellátással foglalkozó fiókok összevonásával olyan vállalat jön létre, amely az eddiginél hatékonyabban fog működni. Az új rendszermodell lehetővé teszi, hogy az illetékesek számára mindig áttekinthető legyen, hogy melyik szektorokban tapasztalható hiány vagy többlet. Az új módszer jóvoltából nagy megtakarításokra számítunk, már csak a rendezett közbeszerzési folyamatok miatt is – magyarázta a miniszter.

A tárcavezető arra is rámutatott, hogy a termelői szektorokban lévő munkahelyeket igyekszik megvédeni a minisztérium, tehát nem engedi meg, hogy a kulcsfontosságú helyeken csökkenjen a munkaerő száma.

Aleksandar Obradović, a vállalat vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott a médiának, hogy az EPS júliustól kezdve teljesen új vállalattá alakul át, amely teljesen új sablonok alapján fog működni.

– Az átszervezés első szakasza a terv szerint halad, már csak a részleteket kell elrendezni. Jobbára olyan pénzügyi paraméterek meghatározásáról van szó, amelyeket a vállalatnak teljesítenie kell a gazdasági tevékenység optimizálására. Az átalakítás következő szakasza csak ezután kezdődik, és 2016 júliusában fejeződik be – fejtette ki a közvállalat vezérigazgatója.