2024. április 19., péntek

A helyi szolgáltatásokról

Projektumnyitó konferenciát tartott a Nők Kishegyesi Fóruma – A cél: javítani a házi betegápolás szolgáltatás minőségét
Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikó üdvözli a konferencia résztvevőit

Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikó üdvözli a konferencia résztvevőit

A Nők Kishegyesi Fóruma hétfőn tartotta három fázisból álló projektumának nyitó szakkonferenciáját. Az összejövetel témája a helyi szolgáltatások jelentősége volt a kisközösségekben. Négy előadó volt: Ivana Koprivica, a Tartományi Szociális Védelmi Intézet munkatársa, Ricz Gábor, a Caritas szabadkai szervezetének főkoordinátora, Zsidai Erzsébet, a női fórum elnöke és Szűcs István falugondnok.

A projektumban részt vesz Topolya és Kishegyes Községek Szociális Központja is, főként szakembereivel támogatja azt, de a nyitókonferenciát is közösen szervezték fórummal.

– Ez egy fejlesztési projektum, ami a konferenciát követően képzésekkel fog folyatódni a házi betegápolás szolgáltatás munkatársai számára. Ez egy többnapos képzés lesz, amit a caritasosok fognak tartani. A képzés mellett egy felmérés is része a programnak, amely során a szociális központ munkatársai felmérik a szolgáltatás felhasználóinak képességeit, hogy önmagukról gondoskodjanak, illetve hogy milyen típusú gondoskodásra van szükségük – mondta el Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikó, a központ kishegyesi részlegének vezetője, majd hozzáfűzte, hogy a felmérés segíteni fog a szolgáltatás minőségének javításában. Nagy Mélykúti Kiskovács arról is szólt, hogy felmérésben részt vevő felhasználókat egy kirándulásra is elviszik, hogy megismerjék őket és közvetlenebb kapcsolatot alakíthassanak ki velük.

A projektumra a női fórum a munkaügyi minisztérium pályázatán nyert eszközöket, számolt be lapunknak Lukács Klára, az egyesület munkatársa. A projektum célja, hogy a házi betegápolás szolgáltatás munkásai akkreditált képzésben részesüljenek, és maga a szolgáltatás hivatalos működési engedélyt, licencet kapjon. Lukács arról is szólt, hogy a további terveik között szerepel egy új szociális stratégia, amit az önkormányzattal közösen fognak kidolgozni. Ezt az új törvényeknek megfelelően készítik el, és a legújabb lehetőségeket is belefoglalják. Végezetül azt is megtudtuk a női fórum munkatársától, hogy a falugondnoki szolgáltatás újdonságnak számít Szerbiában, amit magyarországi példa alapján Kishegyesen az elsők között vezettek be, így elképzelhető, hogy a fórum vállalni tudja a falugondnokképzést.