2024. április 25., csütörtök

A hagyományok továbbadása

Falunap volt Martonoson

Családi programokkal, művelődési műsorral és hagyományőrző kiállítással ünnepelték meg a martonosiak településük napját, június 27-ét.

A délelőtt folyamán sok érdekes játékkal és gyermekprogrammal készültek a legfiatalabbaknak, volt aszfaltrajzolás, lufifújás, testfestés, a focisták futballmérkőzéseket játszottak környékbeli csapatokkal, a falu központjában pedig a helyi tűzoltólánycsapat tartott bemutatót. László Zoltán, a tűzoltó-egyesület elnöke elmondta, újdonsült női csapatuk első ízben mutatkozott be a falunak, teljesítményüket és munkájukat pedig az egyesület férfi tagjai ebéddel hálálták meg, ami azért is különleges, mert a falunapon szokásos főzőverseny az idén elmaradt.

– Egy nemrégiben alakult női csapatról van szó, akik nagyon kevés gyakorlás után is igen szép helyezést értek el a tűzoltóversenyen – magyarázta az elnök, aki elmondta, hogy a bemutató mellett a gyerekek számára is lehetővé tették, hogy kipróbálják a locsolást, amely igen nagy sikert aratott a kicsik körében, összesen kétezer liter vizet pocskolhattak szét a főtéren. Az egyesület elnöke elmondta, hogy jelenleg három felnőtt-, két junior- és mindig két-három pionírcsapatuk van, ezek jobbára inkább versenycsapatok, de a valódi tűzoltásban is részt vesznek az idősebbek, sőt önkéntesek is.

Az ünnep alkalmából egész napos kiállítással készült a helyi közösség épületében a Tiszavirág kézimunkacsoport, akik az idén készített legjobb munkáikat tették közszemlére. Dencs Rozália, a csoport vezetője büszkén számolt be róla, hogy Berényi Annamária, a viszonylag új tag egyre nagyobb sikereket ér el.

– A fiatalabb generációk nem igazán érdeklődtek a munkáink iránt, Annamária két éve csatlakozott hozzánk, én magam tanítottam horgolni, és már második éve hoz díjakat a MIRK-ről.

Berényi Annamária elmondása szerint mindig is érdeklődött a kézmunkázás iránt, édesanyjától gobelineket tanult meg varrni, most pedig élete részévé vált a kézimunkázás.

– Egy volt osztálytársam mesélte, hogy Rozália nénihez megy tanulni, és mondtam, hogy én is akarok. A munkám miatt nem igazán tudok jelen lenni a hétfői találkozókon a csoporttal, otthon gyakorolok. Ha hazaérek a munkából, filmnézés közben ezzel foglalom le magam, de gyakran a barátnőimmel való társalgás közben is előveszem; rám is szóltak már, hogy hagyjam már abba – meséli a 29 éves nő mosolyogva.

A Tiszavirág csoport évek óta öregbíti a falu hírnevét, az idei MIRK-ről négy nagymesteri és négy nívódíjjal tértek haza, valamint összesítettben negyedik helyen végeztek a hetvenkét csoport közül.

A falunapi művelődési műsor 18 órakor kezdődött, ahol az óvodások, iskolások és a helyi hagyományőrző Testvériség Művelődési Társulat lépett föl. A helyi és községi vezetőkön kívül a helyi közösség vendégül látta a magyarországi Jobbágyi település képviselőit is.